Skip to main content

Οι πικρές αλήθειες του Γκουτέρες

REUTERS/Arnd Wiegmann

"Ορισμένοι πετρελαϊκοί κολοσσοί (Big Oil) διακινούσαν το μεγάλο ψέμα. Και όπως στην καπνοβιομηχανία, ο υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν". είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός για την κλιματική κρίση

Σε μια ασυνήθιστη για γενικό γραμματέα του ΟΗΕ παρέμβαση, ο Αντόνιο Γκουτέρες επιτέθηκε κατά των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

“Ορισμένοι πετρελαϊκοί κολοσσοί (Big Oil) διακινούσαν το μεγάλο ψέμα”, είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός. “Και όπως στην καπνοβιομηχανία, ο υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν”.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, μελέτη τριών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Πότσνταμ στη Γερμανία, το οποίο παρέθετε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil, είχε προβλέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και μάλιστα με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμη και από τη NASA, σε σειρά από εσωτερικές αναφορές και μηνύματα ήδη από την δεκαετία του ’70.

Χρηματοδοτήσεις

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί όχι μόνο γνώριζαν τις επιπτώσεις της κυριαρχίας των υδρογονανθράκων στο πλανήτη, όπως μας θύμισε ο Γκουτέρες στο Νταβός, αλλά όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό χρηματοδοτούν επί χρόνια ιδρύματα μελέτες και πολιτικούς στις ΗΠΑ-κυρίως από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα- προκειμένου να πείσουν “επιστημονικά” πως δεν υπάρχει φαινόμενο του θερμοκηπίου και άρα οι υδρογονάνθρακες είναι “αθώοι” όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Δεν αρκούν ωστόσο οι διαπιστώσεις. Η ηγεσία του πλανήτη είναι πολλά βήματα πίσω από τις εξελίξεις. Οι πλημμύρες στην Καλιφόρνια, το ευρωπαϊκό “καλοκαίρι” μέσα στον Ιανουάριο, που εξαφάνισε τα χιόνια ακόμη και από τις ελβετικές Άλπεις και το Νταβός, είναι απτές αποδείξεις των ανατροπών που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Η ενεργειακή κρίση έχει επαναφέρει ωστόσο τους υδρογονάνθρακες ξανά στο προσκήνιο, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα επεισόδια στη Γερμανία, στο εγκαταλελειμμένο χωριό Λούτσερατ κοντά στο Ντίσελντορφ, με τις αντιδράσεις των διαδηλωτών στην επέκταση λιγνιτωρυχείου της περιοχής.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, βαπτίζεται “πράσινη” η πυρηνική ενέργεια, ξεχνώντας πως δεν είναι μόνο το Τσέρνομπιλ της “καθυστερημένης” πρώην  ΕΣΣΔ, αλλά και η Φουκουσίμα της πολύ αναπτυγμένης Ιαπωνίας, που μας θυμίζουν το παλαιό ξεχασμένο σύνθημα των Γερμανών Πρασίνων: “Πυρηνική Ενέργεια; Όχι Ευχαριστώ”.