Skip to main content

Τουρκία: «Κλειδώνουν» οι εκλογές για τις 14 Μαΐου

Mast Irham/Pool via REUTERS

Τον χρόνο των εκλογών «έδειξε» ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη σημειολογία φαίνεται πως επενδύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Τετάρτη προχώρησε στην πιο σαφή δήλωση ότι οι εκλογές στην γειτονική χώρα θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου.

Οι εκλογές στην Τουρκία είχαν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου, ωστόσο, έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν νωρίτερα.

Ο Ερντογάν έχει υπονοήσει και άλλες φορές ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν τον Μάη, ωστόσο, την Τετάρτη μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τοποθέτησε τον χρόνο στις 14 Μαΐου.

Στη συνεδρίαση μίλησε για την ημέρα που η Τουρκία έκανε τις πρώτες σύγχρονες εκλογές της, στις 14 Μαΐου του 1950 όταν ο αείμνηστος Μεντερές βγήκε νικητής από τις κάλπες. «Ο λαός θα δώσει την απάντησή του στην αντιπολίτευση την ίδια ημέρα 73 χρόνια μετά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στις 14 Μαΐου 1950, ο αείμνηστος Μεντερές είπε ”φτάνει πια” και βγήκε από την κάλπη με μεγάλη νίκη. Ζητάμε τη στήριξη του έθνους μας το 2023 λέγοντας ‘φτάνει, ο λόγος, η απόφαση και το μέλλον ανήκουν στο έθνος», ανέφερε.

Ο Ερντογάν αναφέρεται συχνά στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 πριν εκτελεστεί ένα χρόνο αργότερα. Είναι θαυμαστής του, και πολλές φορές τον έχει συγκρίνει με τον εαυτό του.

Πάντως η ημερομηνία της 14ης Μαΐου φαίνεται να βολεύει γιατί θα απέφευγε το διάλειμμα του Ιντ αλ-φιτρ και τις σχολικές διακοπές, γεγονός που καθιστά πιο πιθανή την υψηλή συμμετοχή.

naftemporiki.gr