Skip to main content

Μόσχα: Συλλήψεις για τα λουλούδια που αφέθηκαν στη μνήμη θυμάτων του Ντνίπρο

Το σημείο όπου έλαβε χώρα το πολύνεκρο πυραυλικό χτύπημα στο Ντνίπρο. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Οι δημόσιες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Ρωσία έχουν γίνει εξαιρετικά σπάνιες

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα διότι άφησαν λουλούδια στο μνημείο για την ουκρανή ποιήτρια Λέσια Ουκραΐνκα στη μνήμη των τουλάχιστον 45 αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικό πλήγμα σε πολυκατοικία στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, όπως ανέφεραν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, οι συλλήψεις έγιναν χθες το απόγευμα. Στο μνημείο για τη Λέσια Ουκραΐνκα, σε πάρκο στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, αφήνονταν λουλούδια τα τελευταία 24ωρα, ενώ στον χώρο είχε τοποθετηθεί καδραρισμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία που εικονίζει την πολυκατοικία που καταστράφηκε στη Ντνίπρο. Ορισμένοι άφηναν λουλούδια στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, άλλοι άφησαν στο σημείο λούτρινα παιχνίδια. Στα θύματα του πλήγματος συγκαταλέγονταν παιδιά.

Οι δημόσιες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Ρωσία έχουν γίνει εξαιρετικά σπάνιες μετά τη σκληρή καταστολή των αρχών. Ελάχιστες διαδηλώσεις έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα κατά της ρωσικής εισβολής του στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 11 μήνες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa