Skip to main content

Καμπούλ: Δολοφονήθηκε Αφγανή πρώην βουλευτής

Ήταν μία από τις λίγες γυναίκες βουλευτές που παρέμειναν στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Την δολοφονία της Μουρσάλ Ναμπιζαντά, πρώην μέλος της κάτω Βουλής του Αφγανιστάν, και του σωματοφύλακά της ανακοίνωσε η αφγανική αστυνομία.

Η πρώην βουλευτής δολοφονήθηκε από αγνώστους στο σπίτι της στην Καμπούλ. Από την επίθεση τραυματίστηκε επίσης ο αδελφός της.  «Διενεργείται έρευνα σε βάθος για την υπόθεση προκειμένου να εντοπιστούν οι εγκληματίες» που ευθύνονται, ανέφερε η αστυνομία.

Η 32χρονη Μουρσάλ Ναμπιζαντά ήταν μία από τις λίγες γυναίκες βουλευτές που παρέμειναν στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Εξελέγη βουλευτής το 2018 και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 2021, όταν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Έκτοτε οι γυναίκες έχουν απομακρυνθεί από όλους σχεδόν τους τομείς της δημόσιας ζωής και αρκετοί πολιτικοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Ήταν μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας και εργάστηκε σε μια ιδιωτική μη κυβερνητική ομάδα, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Έρευνας Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ Χαλίντ Ζαντράν δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν σοβαρή έρευνα για το περιστατικό.

 naftemporiki.gr