Skip to main content

Νεπάλ: Ο πιο επικίνδυνος εναέριος χώρος στον κόσμο

REUTERS

Στους 68 ανέρχεται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από το αεροπορικό δυστύχημα στη χώρα.

Με τα Ιμαλάια, το Έβερεστ και πολλούς αρχαίους ναούς, το Νεπάλ είναι ένας από τους πιο όμορφους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο.

Αλλά αυτό που είναι όνειρο για τους επισκέπτες είναι μια τεράστια πρόκληση για τους πιλότους. Η νέα αεροπορική τραγωδία στην Ποκάρα, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει ότι αεροδρόμια του Νεπάλ θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο. Ακόμη και για του πιο έμπειρους πιλότους ,οι πτήσεις εκεί θεωρούνται – το λιγότερο -απαιτητικές.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συνετρίβη αεροσκάφος με 72 επιβαίνοντες, που ανήκε στην Yeti Airlines. Το αεροσκάφος συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο Ποκάρα στην περιοχή Κάσκι του Νεπάλ. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από το αεροπορικό δυστύχημα ανέρχεται στους 68.

Πρόκειται για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη χώρα από το 1992, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Δικτύου Ασφάλειας Αεροπορίας. Τότε ένα Airbus A300 της Pakistan International Airlines συνετρίβη σε πλαγιά, σκοτώνοντας και τους 167 επιβαίνοντες.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα, ωστόσο, είναι συνηθισμένα στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου. Τα πρότυπα ασφαλείας στις αεροπορικές μεταφορές του Νεπάλ είναι χαμηλά λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού και της κακής συντήρησης των αεροσκαφών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει όλες τις αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ από τον εναέριο χώρο της. Επιπλέον, η πολιτεία των Ιμαλαΐων φιλοξενεί μερικούς από τους πιο απομακρυσμένους και δύσκολους διαδρόμους προσγείωσης. Ο καιρός επίσης, στα βουνά του Νεπάλ μπορεί να αλλάξει γρήγορα, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες πτήσης.

Πέρυσι, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα στην πτήση Ποκάρα- Τζόμσομ.

Τον Μάρτιο του 2018,  51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας του Μπαγκλαντές συνετρίβη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ συνέβη το 1992. Τότε ,167 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπλάνο της Pakistan International Airlines όταν συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Κατμαντού.

Οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες

Γιατί τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι τόσο συνηθισμένα στην περιοχή; Η απάντηση είναι σύνθετη. Από τη μία πλευρά, οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην περιοχή των Ιμαλαΐων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την εναέρια κυκλοφορία.

Λόγω των  βουνών και των υψομετρικών διαφορών, συχνά μπορεί να συμβούν ξαφνικές αλλαγές καιρού. Οι πτήσεις εσωτερικού συχνά ακυρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν η ορατότητα έχει επιδεινωθεί ή όταν ο άνεμος έχει υπερβεί τη μέγιστη ταχύτητα που έχει οριστεί για τα αεροσκάφη.

Τα αεροσκάφη που βρίσκονται στον αέρα πρέπει στη συνέχεια να μπορούν να βασίζονται στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος.

Και αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα: το προσωπικό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Νεπάλ θεωρείται αναξιόπιστο. Ένας πιλότος το περιγράφει σε ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο: «Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας είναι ένα αστείο», γράφει. Οι υπάλληλοι εκεί «συχνά ξεχνούν να δώσουν πληροφορίες για την εναέρια κίνηση Ούτε οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα κλείσουν το αεροδρόμιο εάν ο άνεμος υπερβεί το μέγιστο όριο», αναφέρει ο πιλότος. Ο ίδιος είχε βιώσει ότι ένας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του είχε δώσει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα του ανέμου στην προσέγγιση.

Το γεγονός ότι οι ανακριβείς πληροφορίες στην περιοχή μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή είναι αδιαμφισβήτητο μεταξύ των πιλότων. Αλλά δεν θεωρείται κίνδυνος μόνο ο καιρός και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας.

Το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αεροδρόμιο Tenzing Hillary στη Λούκλα: το αεροδρόμιο στους πρόποδες του Έβερεστ έχει έναν  διάδρομο μήκους μόλις  530 μέτρων με κλίση μεγαλύτερη από 10 %. Επιπλέον, το αεροδρόμιο βρίσκεται  στην πλαγιά μεταξύ ενός ορεινού όγκου και μιας βαθιάς χαράδρας.

Και εδώ, ένα μικρό αεροσκάφος συνετρίβη  κατά την απογείωση το 2019. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός που βρισκόταν στο έδαφος την ώρα του δυστυχήματος.

Θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν επίσης ξανά και ξανά στο Νεπάλ επειδή πολλοί πιλότοι είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι. Επιπλέον, τα αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών λέγεται ότι δεν συντηρούνται καλά. Για το λόγο αυτό δεν πληρούν ούτε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Παρά όλους αυτούς τους κινδύνους, τα Ιμαλάια παραμένουν ένας αξιόλογος τουριστικός προορισμός. Ωστόσο, εάν δεν είστε σίγουροι και γενικά αισθάνεστε άβολα στα αεροπλάνα, θα πρέπει να αναζητήσετε άλλον ταξιδιωτικό προορισμό.