Skip to main content

Νεπάλ: Συνετρίβη αεροσκάφος με 72 επιβαίνοντες (βίντεο)

REUTERS/Krishna Mani Baral

Τουλάχιστον 68 οι νεκροί. Πρόκειται για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη χώρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε συντριβή αεροσκάφους με 72 επιβαίνοντες, που ανήκε στην Yeti Airlines, κατά την προσγείωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο Ποκάρα στην περιοχή Κάσκι του Νεπάλ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το μισό αεροσκάφος είναι σε μια πλαγιά και το άλλο μισό έχει πέσει στο φαράγγι του ποταμού Σέτι.

Στο σημείο της συντριβής βρίσκονται εκατοντάδες διασώστες.

Πρόκειται για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη χώρα από το 1992, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Δικτύου Ασφάλειας Αεροπορίας. Τότε ένα Airbus A300 της Pakistan International Airlines συνετρίβη σε πλαγιά, σκοτώνοντας και τους 167 επιβαίνοντες.

REUTERS
Bijay Neupane/Handout via REUTERS

Στο δικινητήριο αεροσκάφος ATR 72 που εκμεταλλευόταν η Yeti Airlines επέβαιναν 72 άτομα (68 επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος), μεταξύ των οποίων δύο βρέφη. Σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου του Νεπάλ, στο αεροσκάφος επέβαιναν και ξένοι υπήκοοι: πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, ένας Ιρλανδός, δύο Νοτιοκορεάτες, ένας Αυστραλός και ένας Αργεντινός υπήκοος.

Το ATR72 είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο δικινητήριο αεροσκάφος. Η Yeti Airlines διαθέτει στόλο έξι αεροπλάνων ATR72-500, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Το αεροπλάνο εκτελούσε πτήση προς την Ποχάρα από την πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού. Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24, ήταν ηλικίας 15 ετών.

Sagar Raj Timilsina/Handout via REUTERS

Συνετρίβη στο αεροδρόμιο που εγκαινιάστηκε μόλις την 1η Ιανουαρίου από τον πρωθυπουργό του Νεπάλ ,Πούσπα Καμάλ Νταχάλ Πρασάντα. Το διεθνές αεροδρόμιο Ποκάρα κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανάπτυξης.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι συνηθισμένα στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου, καθώς ο καιρός μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες. Στη χώρα υπάρχουν επίσης ορισμένα από τα πλέον απομονωμένα και δύσκολα στην προσέγγιση αεροδρόμια του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση νεπαλέζικων αεροπορικών εταιριών στον εναέριο χώρο της από το 2013, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ  συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Η κυβέρνηση έχει συστήσει μια επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια της συντριβής και αναμένεται να υποβάλει έκθεση εντός 45 ημερών, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, Μπισνού Πάουντελ.

Εικόνες και βίντεο από τη συντριβή που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν καπνό να υψώνεται από το σημείο. Το αεροδρόμιο έχει κλείσει προσωρινά λόγω της τραγωδίας.

Την μοιραία πτήση φαίνεται να την έχει απαθανατίσει κάτοικος της περιοχής: 

Διαβάστε ακόμα: 

naftemporiki.gr