Skip to main content

ΔΟΑΕ: Εμπειρογνώμονες ασφαλείας στα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού αναμένεται να επισκεφτεί την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα ταξιδέψει στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα για να δημιουργήσει μια διαρκή παρουσία εμπειρογνωμόνων ασφαλείας σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευσή του το CNN.

“Ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι θα μεταβεί στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα για να δημιουργήσει μια συνεχή παρουσία εμπειρογνωμόνων πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας σε όλες τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας της χώρας, ενισχύοντας σημαντικά τις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να συμβάλει στην πρόληψη ενός πυρηνικού ατυχήματος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας στρατιωτικής σύρραξης”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πυρηνικού παρατηρητή του ΟΗΕ.

Ενώ στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια βρίσκονται ήδη μέλη της ομάδας του ΙΑΕΑ, εμπειρογνώμονες θα τοποθετηθούν επίσης στον πυρηνικό σταθμό Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία “τις επόμενες ημέρες”. Ο ΙΑΕΑ δήλωσε ότι ο Γκρόσι θα μεταβεί στους πυρηνικούς σταθμούς της Νότιας Ουκρανίας και του Ρίβνε – καθώς και στον χώρο του Τσερνομπιλ – για να εγκαταστήσει τις αποστολές δύο μελών του ΙΑΕΑ σε κάθε χώρο.

Ο Γκρόσι θα συναντηθεί επίσης με ανώτερους αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κίεβο για να συζητήσουν τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας της πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας που έχει επανειλημμένα ζητηθεί γύρω από τη Ζαπορίζια.

naftemporiki.gr