Skip to main content

Γαλλία: Πολυήμερη απεργία στα διυλιστήρια για το συνταξιοδοτικό

Η κινητοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει με μια πρώτη 24ωρη απεργία στις 19 Ιανουαρίου.

Την διαφωνία του για το σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης επιδιώκει να δείξει το μεγαλύτερο συνδικάτο του γαλλικού πετρελαϊκού τομέα και για τον λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πολυήμερη απεργία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η απεργία αυτή ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολίες εφοδιασμού σε καύσιμα όπως εκείνες που είχαν παρατηρηθεί σε μια προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση τον Σεπτέμβριο.

Η CGT κάλεσε σε απεργία στις 19 και 26 Ιανουαρίου καθώς και στις 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στις 6 Φεβρουαρίου, μια επαναλαμβανόμενη απεργία «θα προταθεί στους μισθωτούς», ανέφερε η CGT.

Η κινητοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει με μια πρώτη 24ωρη απεργία στις 19 Ιανουαρίου, ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων έπειτα από κάλεσμα οκτώ μεγάλων συνδικάτων Γάλλων μισθωτών κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που παρουσίασε προχθές, Τρίτη, η κυβέρνηση και η οποία ανεβάζει κυρίως το όριο ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη.

Για τις 26 Ιανουαρίου, η CGT του πετρελαϊκού τομέα καλεί σε 48ωρη απεργία και σε 72ωρη στις 6 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι μια μεγάλη κινητοποίηση που διήρκεσε σχεδόν έναν μήνα και ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ε το κλείσιμο των διυλιστηρίων και τον αποκλεισμό των αποθηκών είχε προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στον εφοδιασμό με καύσιμα στη Γαλλία. Οι απεργοί διεκδικούσαν τότε μισθολογικές αυξήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP