Skip to main content

Γαλλία: Στις 19 Ιανουαρίου η «μητέρα των μαχών» για το συνταξιοδοτικό

Bertrand Guay/Pool via REUTERS

Συγκοινωνίες, ο κλάδος της ενέργειας, δημόσιες υπηρεσίες: τα συνδικάςτα καλούν σε «μαζική» κινητοποίηση από τις 19 Ιανουαρίου.

Μια εβδομάδα πριν από την πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που ετοιμάζει η γαλλική κυβέρνηση, τα συνδικάτα ετοιμάζουν τα όπλα τους.

Για παράδειγμα, η CGT Petroleum, προκήρυξε πέντε ημέρες απεργίας εκτός από τις 19 Ιανουαρίου: 24 και 25 Ιανουαρίου, μετά 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου. Ο εθνικός συντονιστής της CGT στην TotalEnergies, Ερίκ Σελινί, προειδοποιεί ήδη ότι αυτές οι απεργίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπές στο δίκτυο διανομής καυσίμων στη χώρα. Σε σημείο να στερέψουν οι αντλίες; «Όλα θα εξαρτηθούν από την απάντηση της κυβέρνησης και από το αν θα ακούσει αρκετά γρήγορα τη διαμαρτυρία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα», απείλησε ο Έρικ Σελίνι στο BFMTV την Πέμπτη το πρωί.

Η κινητοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο πετρελαίου. Οι γενικοί γραμματείς των βασικών συνδικάτων καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση καλεί τα συνδικάτα να «μην τιμωρήσουν τους Γάλλους» στην κινητοποίησή τους. «Για τα συνδικάτα, αυτό είναι μια έκκληση για ευθύνη», είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στο περιθώριο μιας επίσκεψης στη Ντίσνεϋλαντ του Παρισιού την Πέμπτη. «Υπάρχει δικαίωμα στην απεργία, υπάρχει δικαίωμα στη διαδήλωση», αλλά «είναι επίσης σημαντικό να μην τιμωρούνται οι Γάλλοι», προειδοποίησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.Καλεσμένος στο France 5 το απόγευμα της Τετάρτης, εξέφρασε «τον βαθύ του σεβασμό για την κινητοποίηση των πολιτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι μέρος του συντάγματος» , επιμένοντας ότι δεν «κατηγορήσει τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

Η Γαλλία μπαίνει μάλλον σε μια περίοδο συγκρούσεων μεταξύ συνδικάτων και της κυβέρνησης Μακρόν, για ένα θέμα που αποτελούσε το μεγάλο στοίχημα του Γάλλου προέδρου ήδη από την προηγούμενη θητεία του.

Διά στόματος της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 από το 2030, υλοποιώντας τη δέσμευση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση παρά την απειλή απεργιών και μαζικών διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει την ηλικία για τη λήψη σύνταξης σταδιακά, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη. Η κ. Μπορν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα έχει έλλειμμα το 2030.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή, η Μπορν απέρριψε την πρόταση που αρχικά είχε ετοιμάσει ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65.