Skip to main content

Γαλλία: Σύνταξη στα 64 από το 2030 – Αυξάνεται το όριο

Bertrand Guay/Pool via REUTERS

Συνδικάτα και εργαζόμενοι ετοιμάζονται για απεργίες. Η πρώτη στις 19 Ιανουαρίου.

Η γαλλική κυβέρνηση βάζει μπρος το μεγάλο της στοίχημα: την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ή αλλιώς «τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση» όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια.

Διά στόματος της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν λοιπόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 από το 2030, υλοποιώντας τη δέσμευση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση παρά την απειλή απεργιών και μαζικών διαδηλώσεων.

Πρακτικά, παραδείγματος χάριν, απαιτούνται 43 χρόνια εισφορών από το 2027 αντί για το 2035 για να έχει κάποιος πλήρη σύνταξη.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει την ηλικία για τη λήψη σύνταξης σταδιακά, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη. Η κ. Μπορν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα έχει έλλειμμα το 2030.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή, η Μπορν απέρριψε την πρόταση που αρχικά είχε ετοιμάσει ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65. Για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ισορροπίας, είπε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει την εφαρμογή μιας προηγούμενης αναμόρφωσης που σταδιακά αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό ετών εισφορών στα 43. Η ηλικία στην οποία τα άτομα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με εγγύηση πλήρους σύνταξης δεν θα αλλάξει από τα 67.

Ακόμη και τα μετριοπαθή συνδικάτα έχουν ορκιστεί να βγουν στους δρόμους εάν ο Γάλλος πρόεδρος προχωρήσει με την αύξηση της ηλικίας. Οι επικεφαλής όλων των μεγάλων εργατικών οργανώσεων θα συναντηθούν αργότερα την Τρίτη για να συζητήσουν πώς θα ανταποκριθούν στα κυβερνητικά σχέδια.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέρ, μιλώντας μαζί με άλλους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Παρίσι, αντέδρασε λέγοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί μια τόσο βάρβαρη μεταρρύθμιση» και ανακοίνωσε ημέρα απεργίας στις 19 Ιανουαρίου.

Αυτό σηματοδοτεί το τέλος πολύμηνων συζητήσεων, κατά τις οποίες η κυβέρνηση ενημέρωνε διαδοχικά τα διάφορα πολιτικά κόμματα καθώς και τα συνδικάτα και τους εργοδότες. Η πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τα περιγράμματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο του 2023.