Skip to main content

Γρίπη των πτηνών στον Ισημερινό: 9χρονη το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Ισημερινός μετά τον εντοπισμό γρίπης των πτηνών σε πολλά πτηνοτροφεία της χώρας. Χθες επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Υγείας και το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο. Πρόκειται για ένα κορίτσι 9 ετών από την επαρχία Μπολιβάρ, στην καρδιά των Άνδεων.

«Η υπόθεση εργασίας που κάνουμε είναι πως η ασθένεια μεταδόθηκε εξαιτίας της άμεσης επαφής με πτηνό-φορέα του ιού», αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για την κατάσταση υγείας του παιδιού.

Την 30ή Νοεμβρίου, οι αρχές του Ισημερινού κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες, μετά τον εντοπισμό εστίας της γρίπης των πτηνών σε μονάδα εκτροφής στην επαρχία Κοτοπάξι των Άνδεων, που γειτονεύει με την Μπολίβαρ. Νέα εστία σε αυτή την τελευταία επαρχία εντοπίστηκε προχθές Δευτέρα.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμιά άλλη περίπτωση μετάδοσης σε άνθρωπο».

Ο πτηνοτροφικός τομέας στον Ισημερινό εκτρέφει κάπου 263 εκατομμύρια κοτόπουλα· έχει ετήσιο τζίρο 1,8 δισεκ. δολαρίων, ενώ απασχολεί περίπου 300.000 εργαζόμενους.

Η γρίπη των πτηνών εξολόθρευσε δεκάδες εκατομμύρια πτηνά στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο, όπου και ανακοινώθηκε ένα κρούσμα σε άνθρωπο τον Απρίλιο του 2022. Χιλιάδες πτηνά σφαγιάστηκαν στις ΗΠΑ, στον Ισημερινό και σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP