Skip to main content

Σ. Καλεντερίδης στην L’Humanité: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις μυστικές υπηρεσίες και τους Γκρίζους Λύκους

Ο Σάββας Καλεντερίδης κάνει μια αναδρομή στις επιχειρήσεις των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Γαλλία και στην Ευρώπη και στους δεσμούς τους με την ακροδεξιά υπηρεσία.

Έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού και συν-συγγραφέας, με τον Κωνσταντίνο Πικραμένο, του Millî Istihbarat Teskilati (MIT): Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα (Va Éditions, 2021), ο Σάββας Καλεντερίδης υπηρέτησε για έξι χρόνια στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Μιλώντας στη γαλλική L’Humanité, ο κ. Καλεντερίδης μιλά για την «σκιά της τουρκικής εθνικής οργάνωσης πληροφοριών, MIT, εμφανίζεται στην έρευνα για τις δολοφονίες τριών Κούρδων ακτιβιστών στο Παρίσι το 2013 και ίσως εκείνων που διαπράχθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου 2022».

Η δολοφονία των τριών γυναικών, πριν από δέκα χρόνια, έγινε σίγουρα από τη MIT, εκτιμά. Στην πράξη, όταν μια μυστική υπηρεσία κάνει μια τέτοια επιχείρηση σε μια συμμαχική χώρα, με τρεις νεκρούς, συνήθως έχει, αν όχι την κάλυψη, την ανοχή της τοπικής υπηρεσίας πληροφοριών. Άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν άφησε καμία αμφιβολία, σαν να ανέλαβε την ευθύνη για τις δολοφονίες, με τη δήλωσή του μια μέρα μετά τις δολοφονίες των τριών Κούρδων στο Παρίσι: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξοντώσει όλους τους τρομοκράτες, παντού στη γη».

Όσον αφορά τις δολοφονίες της Rue d’Enghien, αν και ο δολοφόνος ήταν Γάλλος ρατσιστής, είναι απίθανο να επιτέθηκε και να σκότωσε ένα εξέχον μέλος του κουρδικού κινήματος χωρίς τη συμμετοχή του τουρκικού κράτους. Αυτή η τραγωδία σημειώθηκε την ημέρα που είχε προγραμματιστεί συνάντηση για τη διοργάνωση της δέκατης επετείου των τριών ακτιβιστών που σκοτώθηκαν, στην οποία συμμετείχαν μέλη της διοίκησης.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η MIT, αλλάζοντας το επιχειρησιακό της  δόγμα που αφορά πλέον τον έξω κόσμο, έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο πρακτόρων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ενεργούν συντονισμένα και επικεντρώνονται σε διπλωματικές αποστολές και τζαμιά του Ντιτίμπ (Τουρκο-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων).

«Οι κύριες δραστηριότητες είναι η συλλογή πληροφοριών για τις δραστηριότητες των τουρκικών κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη, κυρίως Κούρδων αντιφρονούντων, Αλεβιτών και οπαδών του Γκιουλέν (διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό κίνημα που πήρε το όνομά του από τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Εντ).

Τα πεδία στρατολόγησης πρακτόρων της MIT στοχεύουν, εκτός από τα ισλαμικά τζαμιά του Ντιτίμπ, και τους υπαλλήλους που υπηρετούν εκεί, τους εθνικιστικούς συλλόγους της ομοσπονδίας των Τουρκικών Δημοκρατικών Γκρίζων Λύκων και άλλους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, που ελέγχονται από τα τοπικά προξενεία. Αυτοί οι νεοσύλλεκτοι εκτελούν αποστολές που τους έχουν ανατεθεί από αξιωματικούς του MIT, οι οποίοι υπηρετούν σε προξενεία και πρεσβείες».

Ο στόχος παραμένει πολιτικός, τονίζει: Όποτε το χρειάζεται η τουρκική κυβέρνηση, μπορεί να τους κινητοποιήσει για να ασκήσουν πίεση στις χώρες που τις φιλοξενούν.

«Οι Γκρίζοι Λύκοι είναι μια εγκληματική παρακρατική και παραστρατιωτική οργάνωση, που ελέγχεται πλήρως από το τουρκικό βαθύ κράτος. Στο εξωτερικό, οι Γκρίζοι Λύκοι ελέγχονται κατά κύριο λόγο από το δίκτυο των στελεχών της MIT που υπηρετούν σε τουρκικές διπλωματικές αποστολές. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί τόσο τη MIT όσο και τους Γκρίζους Λύκους ως παραστρατιωτική παρακρατική οργάνωση για να τρομοκρατεί τους πολίτες. Η εμπλοκή τους στο οργανωμένο έγκλημα και σε ενέργειες όπως η διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, γυναικών είναι γνωστή σε όλους.

Οι Γκρίζοι Λύκοι είναι το τουρκικό κράτος. Η πρόσφατη δολοφονία του Σινάν Ατές στην Άγκυρα δείχνει τον ρόλο τους, λέει ο κ. Καλεντερίδης και συνεχίζει: ο Ατές, ο οποίος μέχρι το 2020 ήταν ο καπετάνιος των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, έκανε το «λάθος» να εκδηλώσει σημάδια συμπάθειας προς τη Μεράλ Ακσενέρ (πρώην Υπουργός Εσωτερικών – Σημείωμα του συντάκτη) και το Καλό Κόμμα, που δημιουργήθηκε από πρώην στελέχη των Γκρίζων Λύκων. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είναι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), που είναι η πολιτική έκφραση του κινήματος, τον έδιωξε από την οργάνωση. Και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στην Άγκυρα, ως τιμωρία για την πράξη του.

Είναι σχεδόν αδύνατο, λέει ο κ. Καλεντερίδης, για τη MIT να λειτουργεί και να οργανώνει δολοφονίες και παρακρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Ευρώπη χωρίς τουλάχιστον την ανοχή των τοπικών πληροφοριών».