Skip to main content

Βοήθεια απο ΗΠΑ-Γερμανία: Ποια τεθωρακισμένα θα αναβαθμίσουν την Ουκρανική δύναμη πυρός

Το Βερολίνο θα παραδώσει επίσης στο Κίεβο μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μετά την αντίστοιχη προσφορά της Ουάσινγκτον τον προηγούμενο μήνα,

Τεθωρακισμένα στέλνουν στην Ουκρανία, ΗΠΑ και η Γερμανία, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών, που εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, γεγονός που θα αναβαθμίσει σημαντικά την Ουκρανική δύναμη πυρός.

Οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό με άρματα μάχης: Bradley από τις ΗΠΑ και Marder από τη Γερμανία.

Το Βερολίνο θα παραδώσει επίσης στο Κίεβο μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μετά την αντίστοιχη προσφορά της Ουάσινγκτον τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως ΗΠΑ και Γερμανία θα καλωσορίζουν «επιπλέον δωρεές συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και οχημάτων μάχης» από συμμάχους.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους δυτικούς συμμάχους  τεθωρακισμένα, στα οποία οι Ρώσοι έχουν βασικό πλεονέκτημα.

“Η Ουκρανία δεν ζήτησε ποτέ από τους Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στη γη μας αντί για εμάς”, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο  στις 21 Δεκεμβρίου. “Σας διαβεβαιώνω ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να χειριστούν τέλεια τα αμερικανικά άρματα μάχης και αεροπλάνα”

Αντιδράσεις

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως αντιδράσει στην ιδέα της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων, λέγοντας ότι τα βαρύτερα όπλα θα ήταν πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν και να συντηρηθούν από την Ουκρανία.

Αλλά άλλοι σύμμαχοι έχουν ήδη ανακοινώσει την αποστολή βαρέων οχημάτων στην Ουκρανία. Η Πολωνία έχει στείλει άρματα μάχης και η Γαλλία έκανε γνωστό την Τετάρτη ότι θα στείλει τα τεθωρακισμένα AMX-10RC.

Τα αμερικανικά , τα οποία είναι τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού, εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους που μπορούν να μεταφέρουν στρατεύματα στη μάχη, θα αποτελέσουν μέρος της απόσυρσης εξοπλισμού από τα υπάρχοντα αποθέματα του Πενταγώνου . Το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την Παρασκευή την εν λόγω μείωση.\

«Κάτι παραπάνω από ισάξιο»

Αν και το Bradley είναι ελαφρύτερο από ένα άρμα, ο Ντέιβιντ Πέρκινς, απόστρατος στρατηγός τεσσάρων αστέρων των ΗΠΑ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αποτελούσε  είναι “κάτι παραπάνω από ισάξιο” με τα οχήματα μάχης πεζικού της Ρωσίας και τα άρματα μάχης Τ-72.

naftemporiki.gr