Skip to main content

Βραζιλία: Ο Λούλα θα επισκεφτεί Αργεντινή, ΗΠΑ και Κίνα

REUTERS/Ricardo Moraes

Ο Λούλα, 77 ετών, αναμένεται να συναντηθεί τον Φεβρουάριο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα κάνει στα τέλη του Ιανουαρίου στην Αργεντινή το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, προτού μεταβεί κατόπιν στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στην Πορτογαλία, δήλωσε χθες Τρίτη πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

Ο κεντροαριστερός αρχηγός του κράτους, που ανέλαβε την Κυριακή 1η Ιανουαρίου για τρίτη φορά την προεδρία της Βραζιλίας, θα πάει στο Μπουένος Άιρες για να συμμετάσχει στη σύνοδο της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής την 23η και την 24η Ιανουαρίου.

Ο Λούλα, 77 ετών, αναμένεται να συναντηθεί τον Φεβρουάριο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, αν και η ημερομηνία του ταξιδιού αυτού δεν έχει οριστεί «ακόμη», κατά την πηγή.

Θα πάει επίσης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας, πιθανόν τον Μάρτιο.

Ακόμη, η πηγή επιβεβαίωσε πως ο Λούλα θα επισκεφθεί την Πορτογαλία από την 22η ως την 25η Απριλίου, όπως ανήγγειλε ήδη ο πορτογάλος ομόλογός του Μαρσέλου Χεμπέλου την προηγουμένη.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που κυβέρνησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής από το 2003 ως το 2010, υπόσχεται να βάλει τέλος στη διεθνή απομόνωση της Βραζιλίας που σημάδεψε τη θητεία του προκατόχου του, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του ενώπιον του Κογκρέσου, υποσχέθηκε να ξαναρχίσει την προσπάθεια «ολοκλήρωσης» των χωρών της νότιας Αμερικής και να ξαναρχίσει «ενεργό και υψηλού επιπέδου» διάλογο με «τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα».

Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε χθες με τον βραζιλιάνο νέο ομόλογό του Μάουρου Βιέιρα για το προσεχές ταξίδι του Λούλα στην Ουάσιγκτον και για τη Βενεζουέλα.

Την ώρα που η Ουάσιγκτον χαλαρώνει κάποιες κυρώσεις στη Βενεζουέλα, η νέα βραζιλιάνικη κυβέρνηση θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού, με δεδομένες τις παραδοσιακά καλές σχέσεις του Λούλα στο Καράκας, κατά τις πηγές στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, που συναντήθηκε με τον Λούλα στη Βραζιλία, συζήτησε με τον τότε ακόμη εκλεγμένο πρόεδρο και για τη Βενεζουέλα και τόνισε πως πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα που η Ουάσιγκτον θα θεωρήσει «δίκαιες» προτού αναγνωρίσει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με τον βραζιλιάνο πρώην ΥΠΕΞ Σέλσου Αμορίμ, που ήταν παρών.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου —αναχώρησε για τη Φλόριντα 48 ώρες προτού αναλάβει την εξουσία ο Λούλα— είχε διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο και είχε απελάσει τον πρεσβευτή της, αναγνωρίζοντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.

Ο Λούλα ήδη αποκατέστησε τις σχέσεις. Προσκάλεσε τον Νικολάς Μαδούρο στην ορκωμοσία του, όμως ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν πήγε στην Μπραζίλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters