Skip to main content

Covid: Υπέρ της διενέργειας τεστ πριν από την αναχώρηση από την Κίνα τάσσεται η ΕΕ

REUTERS/Tingshu Wang

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

Υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, τάχθηκε η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορωνοϊό, μετά τη σημερινή συνεδρίαση αξιωματούχων.

Η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τονίζει με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «σήμερα η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει:

  • Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα
  • Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων
  • Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση».

«Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων)», συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους Financial Times, την προσφορά δωρεάν εμβολίων κατά του Covid-19 στην Κίνα για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση,

Η προσφορά της ΕΕ έγινε τις τελευταίες ημέρες ενόψει της σημερινής συνάντησης, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους FT. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις προσπάθειες της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή, συντονισμένη αντίδραση μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα αντιμετωπίζει έξαρση λοιμώξεων μετά μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει την αυστηρή πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού.