Skip to main content

Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία σχεδιάζουν μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς

«Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν μια κοινή πλατφόρμα με βάση τα αποτελέσματα της κοινής ανάλυσης», εξηγεί το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς έως το 2035, ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας. Το «Global Combat Air Program»,όπως ονομάζεται το σχέδιο συνεργασίας, θα «ενώσει» τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα που έχουν συσσωρευτεί από τις τρεις χώρες , που θα «μοιραστούν τα ρίσκα και το κόστος ανάπτυξης», εξηγεί το ιαπωνικό υπουργείο. Στο πρόγραμμα κεντρικό ρόλο θα παίξουν πολλές βιομηχανίες, όπως η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries, η ιταλική Leonardo και η βρετανική BAE Systems.

Η Ιαπωνία έχει συσσωρεύσει την τεχνογνωσία μέσω της ανάπτυξης μαχητικών F-2 και X-2 και του κινητήρα XF-9. Η Βρετανία και η Ιταλία το έκαναν με την κοινή ανάπτυξη του Eurofighter Typhoon και τη συμμετοχή στο μαχητικό F-35 Joint Strike Fighter, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η συνεργασία στην έρευνα που διεξήχθη από την Ιαπωνία στο XF jet και από την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για το Tempest (μαζί με τη Σουηδία, η οποία ωστόσο τουλάχιστον προς το παρόν δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πρόσφατα) είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα του έργου. «Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν μια κοινή πλατφόρμα με βάση τα αποτελέσματα της κοινής ανάλυσης», εξηγεί το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας. «Οι λεπτομέρειες των προδιαγραφών θα αποφασιστούν καθώς προχωρούν οι εργασίες σχεδιασμού μεταξύ των τριών χωρών. Σε κάθε περίπτωση, η κοινή πλατφόρμα θα αναπτυχθεί συγκεντρώνοντας τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα κάθε χώρας και μοιράζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος ανάπτυξης», προσθέτει.

«Η μελλοντική διαλειτουργικότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, τον Ινδο-Ειρηνικό και παγκοσμίως αντικατοπτρίζεται στο όνομα που επιλέξαμε για το πρόγραμμά μας. Αυτή η ιδέα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξής της. Συμμεριζόμαστε τη φιλοδοξία να κάνουμε αυτό το αεροσκάφος το επίκεντρο ενός ευρύτερου συστήματος αεροπορικής μάχης που θα λειτουργεί σε πολλούς τομείς», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση για τη συνεργασία των τριών χωρών στο Global Combat Air Program δήλωση.

«Πιστεύουμε ότι τα οφέλη της διεθνούς κοινής ανάπτυξης, όπως η αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών που παράγονται σε σύγκριση με την ανεξάρτητη ανάπτυξη, θα συμβάλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της παραγωγής και των τεχνολογικών βάσεων της ιαπωνικής άμυνας», αναφέρει το υπουργείο Αμυνας στο Τόκιο. Από την άλλη πλευρά, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι «η ασφάλεια του Ευρωατλαντικού και του Ινδο-Ειρηνικού είναι αδιαίρετη», όπως είχε δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κατά την παρουσίαση του έργου.

Η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Τόκιο ,που παρουσίασε στα μέσα του μήνα η ιαπωνική κυβέρνηση θίγει μια κρίσιμη πτυχή: τους κανόνες για τη μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογιών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης αυτών των κανόνων προκειμένου να προωθήσει την ομαλή μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας και τη διεθνή κοινή ανάπτυξη σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. «Ακόμη και αν αυτή τη στιγμή αποφύγουμε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο περιεχόμενο αυτού του προβληματισμού», ο υπουργός Άμυνας «θα εργαστεί σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τα αρμόδια υπουργεία», αναφέρει το καταλήγει το Ιαπωνικό υπουργείο.