Skip to main content

ΗΠΑ: Κυριαρχεί νέο υπερ-μεταδοτικό στέλεχος της Όμικρον

REUTERS/Tom Brenner

Δεν είναι ωστόσο πιο επικίνδυνο

Μια νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται να κυριαρχεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η υποπαραλλαγή, που ονομάζεται XBB.1.5, έχει εγείρει ανησυχίες για ένα άλλο πιθανό κύμα κρουσμάτων Covid μετά την περίοδο των διακοπών.

Τα CDC προέβλεψαν την Παρασκευή ότι περίπου το 40% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid στις ΗΠΑ προκαλούνται από το στέλεχος XBB.1.5, από 20% πριν από μια εβδομάδα. Στα βορειοανατολικά, περίπου το 75% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αναφέρεται ότι είναι XBB.1.5.

Δεν είναι ακόμη σαφές από πού προήλθε αυτή η υποπαραλλαγή, αλλά φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση πάντων, δήλωσε στο NBC News η Δρ Barbara Mahon, διευθύντρια του τμήματος Coronavirus and Other Respiratory Viruses των CDC.

Ενώ οι συνολικές νοσηλείες Covid αυξάνονται σε όλη τη χώρα, περιοχές όπως τα βορειοανατολικά που έχουν δει υψηλά επίπεδα της νέας παραλλαγής δεν έχουν παρουσιάσει δυσανάλογη αύξηση των νοσηλειών.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον). Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι και αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ, πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα» είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

Όπως είπε το στέλεχος είναι ίδιο με τα επόμενα και τα προηγούμενα στελέχη. Χτυπάει περισσότερο τους ευάλωτους, ηλικιωμένους, μωρά και έχει τα ίδια περίπου συμπτώματα με όλα τα προηγούμενα στελέχη.

«Απλώς ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται συνεχώς, αλλάζει το περίβλημα του και υπερνικά το ανοσολογικό μας σύστημα. Ευτυχώς έχουμε πάρα πολλά μέσα τώρα, όπως εμβόλια και όλοι μας, επειδή είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε έχουμε περάσει Covid-19, είτε και τα δύο έχουμε κυτταρική ανοσία, έχουμε και αρκετά αντισώματα, οπότε είναι αρκετά ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τα καινούρια στελέχη, σημείωσε τονίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση της. Χρειάζεται προσοχή, που ξέρουμε τι είναι. Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, καθαρό αερισμό των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και μάσκες υψηλής προστασίας», πρόσθεσε.