Skip to main content

Συρία: «Ισραηλινή επίθεση» έθεσε για λίγο εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Δαμασκού

SANA/Handout via Reuters

Δύο στρατιώτες νεκροί κατά την επίθεση.

Ισραηλινή επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έθεσε για λίγο εκτός λειτουργίας το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού. Νωρίτερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στη συριακή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον συριακό στρατό, πλήγματα, τα οποία προήλθαν από την κατεύθυνση της λίμνης Τιβεριάδας στο Ισραήλ, έπληξαν το αεροδρόμιο στις 2:00 τα ξημερώματα. Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα «τον θάνατο δύο στρατιωτών, τον τραυματισμό άλλων δύο, ορισμένες υλικές απώλειες» και έθεσαν εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο, ανέφερε η δήλωση του συριακού στρατού σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το SANA μετέδωσε αργότερα ότι το υπουργείο Μεταφορών της Συρίας ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του αεροδρομίου στις 9:00 το πρωί τοπική ώρα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- μια ομάδα παρακολούθησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο- ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν το αεροδρόμιο καθώς και μια αποθήκη όπλων νότια της Δαμασκού. Ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Νωρίτερα, δύο περιφερειακές πηγές ανέφεραν ότι τα χτυπήματα έπληξαν ένα φυλάκιο, κοντά στο αεροδρόμιο, της ιρανικής Quds Force και των πολιτοφυλακών που υποστηρίζει Η παρουσία τους έχει εξαπλωθεί στη Συρία τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι, το Ισραήλ πραγματοποίησε τα πλήγματα στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και σε άλλα πολιτικά αεροδρόμια για να διακόψει την χρήση εναέριων γραμμών εφοδιασμού από την Τεχεράνη για την παράδοση όπλων σε συμμάχους στη Συρία και τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από τον αέρα, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ.