Skip to main content

Ποιες χώρες υιοθετούν νέους κανόνες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

REUTERS/Tyrone Siu

Οι κανόνες διαφέρουν ανά χώρα για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον ταξιδιωτικό κλάδο η ταχεία χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19 από την Κίνα που έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.

Σε μια αιφνίδια εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, το Πεκίνο κατάργησε σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας σχεδόν εν μία νυκτί. Ως αποτέλεσμα, και δεδομένου του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμών, ο ιός «τρέχει» ανεξέλεγκτος μολύνοντας τον κινεζικό πληθυσμό. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, σε μια μόνο μέρα την προηγούμενη εβδομάδα πιθανών μολύνθηκαν σχεδόν 37 εκατ. άνθρωποι.

Τη Δευτέρα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις απαιτήσεις καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις από τις 8 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς το άνοιγμα των συνόρων της. Το άνοιγμα της χώρας και η έξαρση των μολύνσεων, υπό τον φόβο νέων παραλλαγών του ιού, έχει οδηγήσει μια σειρά από χώρες να ενισχύσουν τα μέτρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα.

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνοντας πως θα απαιτείται από όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Covid-19 πριν πετάξουν στη χώρα. Η υποχρέωση για αρνητικό τεστ ισχύει ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το καθεστώς εμβολιασμού, και τίθενται σε ισχύ στις 5 Ιανουαρίου.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ από την Κίνα θα πρέπει να κάνουν το τεστ το αργότερο δύο ημέρες πριν από την πτήση.

Η απαίτηση θα ισχύει τόσο για τους επιβάτες που πετούν απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα όσο και για τους επιβάτες που πετούν μέσω δημοφιλών πυλών τρίτων χωρών, όπως η Σεούλ, το Τορόντο και το Βανκούβερ. Οι επιβάτες που έχουν θετικό τεστ περισσότερο από 10 ημέρες πριν από την πτήση τους μπορούν να προσκομίσουν τεκμηρίωση της ανάρρωσής τους αντί για αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ.

Ιταλία 

Νέους κανόνες υιοθέτησε και η Ιταλία, ανακοινώνοντας αντίστοιχα ότι για όλους τους επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα από την Κίνα απαιτείται αρνητικό rapid τεστ για τον Covid-19. Το νέο μέτρο ισχύει και για τους διερχόμενους επιβάτες (transit).

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε από τον Covid στις αρχές του 2020, και προτρέπει επίσης άλλες χώρες στην περιοχή να υιοθετήσουν μια συλλογική προσέγγιση, δεδομένου ότι αποτελούν μέρος του ανοιχτού χώρου της Σένγκεν.

Η απόφαση  ήρθε αφότου οι αρχές στο Μιλάνο δήλωσαν νωρίτερα ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιβάτες σε δύο πτήσεις από την Κίνα βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Οι περισσότεροι δεν εμφάνιζαν κανένα σύμπτωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες με επίκεντρο την υγειονομική κατάσταση στην Κίνα. Ειδικότερα, συνεδριάζει η ειδική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των «27». Την συνεδρίαση έχει συγκαλέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να «συζητηθούν (…) πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών μελών της ΕΕ.

Ταϊβάν

Όσοι ταξιδεύουν από την ηπειρωτική Κίνα στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο θα υποβληθούν σε τεστ PCR κατά την άφιξή τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊβάν. Όσοι είναι θετικοί θα πρέπει να παραμείνουν  σε πενταήμερη κατ’ οίκον καραντίνα.

Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έθεσε σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα για τον Covid από τις 30 Δεκεμβρίου για να ενισχύσει τους περιορισμούς στα ταξίδια από την Κίνα. Οι αρχές απαιτούν τώρα από τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα και όσους βρίσκονταν εκεί εντός επτά ημερών να πραγματοποιήσουν τεστ Covid κατά την άφιξή τους και να τεθούν σε καραντίνα για μια εβδομάδα εάν βγουν θετικοί.

Οι απευθείας πτήσεις από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο θα γίνονται δεκτές μόνο σε ορισμένα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν κληθεί να μην αυξήσουν τον τρέχοντα αριθμό πτήσεων.

Ινδία

Η Ινδία απαιτεί πλέον τεστ PCR για επιβάτες που φτάνουν από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη, ενώ θα απαιτείται καραντίνα για όσους είναι θετικοί στον Covid.

Μαλαισία

Η Μαλαισία προσπαθεί να βελτιώσει το ψηφιακό της σύστημα για την παρακολούθηση ατόμων που έχουν θετικό αποτέλεσμα τεστ Covid. Στις περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα θα δίνεται παραμονής στο σπίτι και αντίστοιχα η υποχρέωση θα παύει ψηφιακά.

Με πληροφορίες από Bloomberg