Skip to main content

Φιλιππίνες: Στους 25 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Αγνοούνται 26 άτομα

Philippine Coast Guard/Handout via REUTERS

Πάνω από 81.000 άνθρωποι χρειάστηκε να καταφύγουν σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών

Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από τις πλημμύρες που έπληξαν διάφορες περιοχές των Φιλιππίνων την ημέρα των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες που βύθισαν ολόκληρα χωριά, πόλεις και αυτοκινητόδρομους, διακόπτοντας τους εορτασμούς στη χώρα των 110 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών γνωστοποίησε ότι πάνω από 81.000 άνθρωποι χρειάστηκε να καταφύγουν σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να προσφερθεί βοήθεια σε πληθυσμούς που επλήγησαν περισσότερο.

Στην επαρχία Δυτική Μισάμις και στο νησί Μιντανάο χάθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους πνίγηκαν. Τα υπόλοιπα θύματα βρίσκονταν σε ακόμη επτά επαρχίες. Ακόμη 26 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ έχουν καταμετρηθεί εννέα τραυματίες.

Μετεωρολόγοι προβλέπουν μέτριες ως ισχυρές βροχοπτώσεις για σήμερα και αύριο Πέμπτη σε κεντρικές και νότιες περιοχές του αρχιπελάγους, εξαιτίας βαρομετρικού χαμηλού που ίσως ενισχυθεί. Η μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος νέων «πλημμυρών και κατολισθήσεων» στις περιοχές αυτές. Επιστήμονες εκτιμούν πως οι καταιγίδες που πλήττουν το αρχιπέλαγος κάθε χρόνο θα γίνονται ολοένα πιο σφοδρές, στον βαθμό που η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters