Skip to main content

Πολωνία: Κινείται δικαστικά για το πρόστιμο της ΕΕ

Επίκεντρο της διαμάχης αποτέλεσε το πειθαρχικό όργανο για την τιμωρία των δικαστών καθώς η λειτουργία του δεν είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ για την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του δικαστικού σώματος.

Η Πολωνία υπέβαλε αγωγή στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας να σταματήσει το ημερήσιο πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, το οποίο οφείλει να καταβάλει η χώρα καθώς αρνήθηκε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει.

Την είδηση για την αγωγή ανέφερε πρώτη η εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna αργά την Πέμπτη.

Επίκεντρο της διαμάχης αποτέλεσε το πειθαρχικό όργανο για την τιμωρία των δικαστών καθώς η λειτουργία του δεν είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ για την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του δικαστικού σώματος.

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας πιστεύει ότι η ποινή, η οποία έχει ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, πρέπει να αποσυρθεί επειδή συμμορφώθηκε με την εντολή του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ για διάλυση του λεγόμενου πειθαρχικού τμήματος δικαστών, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Szymon Szynkowski vel Sek.

«Το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκκαθαρίστηκε και οι διατάξεις που δημιούργησαν αμφιβολίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΕΕ έπαψαν να ισχύουν», δήλωσε στο Bloomberg την Παρασκευή ο Szynkowski, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Πολωνία κινείται δικαστικά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν λόγοι για την επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν».

Η Πολωνία ζήτησε τον περασμένο μήνα από την Κομισιόν να παύσει το πρόστιμο αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε αλλαγές που αντικαθιστούν τον αμφισβητούμενο πειθαρχικό μηχανισμό με νέο. Η Βαρσοβία αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο, το οποίο προέκυψε από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει περιοδικά κονδύλια που λαμβάνει η Πολωνία από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η κίνηση σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Πολωνίας και της ΕΕ όσον αφορά το κράτος δικαίου, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζοντας ότι παράλληλα οι διαφωνίες εντός του κυβερνώντος συνασπισμού εμποδίζουν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με μια συμφωνία που έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες που θα άνοιγε το δρόμο για την αποδέσμευση 35,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

naftemporiki.gr