Skip to main content

Επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ την Τετάρτη

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα αφήσει την Ουκρανία για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και να μιλήσει στο Κογκρέσο, κάνοντας απευθείας έκκληση για υποστήριξη από τον πιο σημαντικό σύμμαχο της χώρας του.

Η είδηση ότι ο Ζελένσκι θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, την οποία μετέδωσαν αρχικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο. Έπειτα και ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι ο Ζελένσκι θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο προτού μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου «επιδεικνύοντας την ισχυρή, δικομματική υποστήριξη προς την Ουκρανία».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει «ένα σημαντικό νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα». «Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει τη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, μέσω της παροχής οικονομικής, ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας».

Στο μεταξύ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δημοσίευσε  ανοιχτή επιστολή προς τον Ζελένσκι στην οποία τον καλεί τον να μιλήσει αυτοπροσώπως στο Κογκρέσο την Τετάρτη. Στην επιστολή, γράφει ότι «ο αγώνας για την Ουκρανία είναι ο αγώνας για την ίδια τη δημοκρατία».

«Με απέραντο σεβασμό και θαυμασμό για την εξαιρετική ηγεσία σας απευθύνω εξ ονόματος της δικομματικής ηγεσίας του Κογκρέσου μια πρόσκληση να απευθυνθείτε σε μια Κοινή Συνεδρίαση του Κογκρέσου την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022. Η Αμερική και ο κόσμος νιώθουν δέος για τον ηρωισμό του ουκρανικού λαού. Μπροστά στις φρικτές φρικαλεότητες του Πούτιν, οι Ουκρανοί μαχητές της ελευθερίας έχουν εμπνεύσει τον κόσμο με μια σιδερένια θέληση και ένα πνεύμα που δεν σπάει, κι αντεπιτίθενται στη βάναυση, αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας», αναφέρει στην επιστολή της.

«Ο αγώνας για την Ουκρανία είναι ο αγώνας για την ίδια τη δημοκρατία. Ανυπομονούμε να ακούσουμε το μήνυμά σας για ενότητα, ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα. Σας ευχαριστούμε για την ηγεσία σας και την εξέταση αυτού του αιτήματος», καταλήγει.

Η ομιλία στο Κογκρέσο δίνει στον Ζελένσκι την ευκαιρία να απευθύνει προσωπικά έκκληση στους Αμερικανούς να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία ακόμη και όταν πάρουν τον έλεγχο της Βουλής τον Ιανουάριο οι Ρεπουμπλικανοι που είναι πιο δύσπιστοι. Ο Ζελένσκι ζητάει πιο προηγμένα οπλικά συστήματα και πρόσθετη ενεργειακή και οικονομική υποστήριξη, καθώς οι άμαχοι προετοιμάζονται για έναν βίαιο χειμώνα χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόκειται να ψηφίσουν ένα πακέτο δαπανών που περιλαμβάνει περίπου 45 δισ. δολάρια σε έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν τα πυραυλικά συστήματα Patriot στη χώρα για να αποτρέψουν τη ρωσική εισβολή. Οι ΗΠΑ αναμένεται να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος Patriot σε τρίτη χώρα.

Η τελευταία δόση της αμερικανικής χρηματοδότησης θα είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βοήθεια που έχει λάβει η Ουκρανία, και θα διασφαλίσει ότι το πακέτο βοήθειας θα διατηρεί την πολεμική προσπάθεια για τους επόμενους μήνες.

naftemporiki.gr