Skip to main content

Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν μετά τις δυτικές αντιδράσεις στην καταδίκη Ιμάμογλου

Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

«Υπάρχουν ξένοι που χρησιμοποιούν μία δικαστική απόφαση για να κατευθύνουν την πολιτική της Τουρκίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Για ανάμειξη στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας για πρώτη φορά στην κατακραυγή που προκάλεσε στη Δύση η καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. 

«Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν πολιτική μηχανική μέσω μίας ετυμηγορίας που δεν έχει τελεσιδικήσει. Υπάρχουν ξένοι που χρησιμοποιούν μία δικαστική απόφαση για να κατευθύνουν την πολιτική της χώρας μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η καταδίκη του Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε κινητοποίηση της τουρκικής αντιπολίτευσης και διεθνείς αντιδράσεις. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία και απογοήτευση» τονίζοντας ότι «η άδικη ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου». Το Βερολίνο έκανε λόγο για «σκληρό πλήγμα στην δημοκρατία», η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία «να ανατρέψει επειγόντως τις αρνητικές τάσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση επέκρινε μία «δυσανάλογη» καταδικαστική απόφαση.

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου έκανε λόγο για «παράνομη» απόφαση που αποτελεί «τιμωρία για την επιτυχία του». Ο 52χρονος πολιτικός, ο οποίος προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και θεωρείται πιθανός αντίπαλος για τον Ερντογάν, θα μπορέσει να παραμείνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ