Skip to main content

Η Μόσχα συνεχίζει να εισάγει ημιαγωγούς από τη Δύση, παρά τις κυρώσεις

Εκπρόσωπος του  Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι από την έναρξη της εισβολής, η πρόσβαση της Ρωσίας σε ημιαγωγούς από όλες τις πηγές έχει μειωθεί κατά σχεδόν 70% , λόγω των διεθνών κυρώσεων

Η Ρωσία συνεχίζει να εισάγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ημιαγωγούς από τη Δύση, παρακάμπτοντας τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του λονδρέζικου think-tank, Royal United Services Institute (Rusi).

Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε τελωνειακά αρχεία, αποκαλύπτει πώς οι αποστολές ημιαγωγών και άλλων τεχνολογιών συνεχίζουν να φτάνουν στη Ρωσία, ιδιαίτερα από το Χονγκ Κονγκ και την Τουρκία.

Για παράδειγμα, η ρωσική εταιρεία «Fortap», με έδρα την Αγία Πετρούπολη, ιδρύθηκε από έναν επιχειρηματία τον Απρίλιο και έκτοτε έχει εισάγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 138 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Fortap είναι μια τουρκική εταιρεία, η Bion Group Ltd Sti, που μέχρι πρόσφατα εμπορευόταν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και πρόσφατα επεκτάθηκε στον τομέα των ηλεκτρονικών. Μια άλλη ρωσική εταιρεία, η Titan-Micro, εισάγει τα ίδια εξαρτήματα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ των εταιρειών που στέλνουν δυτική τεχνολογία στη Ρωσία υπάρχει επίσης μια εταιρεία εγγεγραμμένη στο Χονγκ Κονγκ και ονομάζεται Pixel Devices Ltd: η εταιρεία αυτή  έχει στείλει ηλεκτρονικά εξαρτήματα αξίας 210 εκατομμυρίων δολαρίων, από την 1η Απριλίου έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα Intel και AMD ,σύμφωνα με τα ρωσικά τελωνειακά αρχεία.

Εκπρόσωπος του  Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι από την έναρξη της εισβολής, η πρόσβαση της Ρωσίας σε ημιαγωγούς από όλες τις πηγές έχει μειωθεί κατά σχεδόν 70% , λόγω των διεθνών κυρώσεων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία εργάζεται σκληρά για να παρακάμψει τους ελέγχους».

Στην πραγματικότητα, όπως δείχνει η έρευνα, ο όγκος των εισαγωγών ημιαγωγών στη Ρωσία έχει, στην πραγματικότητα, αυξηθεί σημαντικά. Όπως αναφέρει το Royal United Services Institute , οι ρωσικές εταιρείες που συνδέονται στενά με το Κέντρο Ειδικής Τεχνολογίας που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη και κατασκευάζει τα drones “1 Orlan-10 ” και συνδέεται με τον ρωσικό στρατό – αύξησε απότομα τις εισαγωγές εξαρτημάτων δυτικής κατασκευής από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία .Αυτές οι εισαγωγές πιθανότατα θα επιτρέψουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οικονομικά αρχεία και τελωνειακά δεδομένα, δείχνουν ότι πολλά από τα εισαγόμενα δυτικά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, πιθανότατα  αγοράζονται από μια εταιρεία με έδρα την Αγία Πετρούπολη που ονομάζεται SMT-iLogic 3.