Skip to main content

Ζελένσκι: Το ρωσικό σφυροκόπημα δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων

REUTERS/Mykola Synelnykov

Νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν την Παρασκευή πολλές ουκρανικές πόλεις.

Η Ρωσία εκτόξευσε χθες πάνω από 60 πυραύλους στην Ουκρανία, στην πρώτη της μεγάλης κλίμακας επίθεση από τις 5 Δεκεμβρίου που προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή νερού.

Στο μεταξύ, η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας Ukrenergo ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε νωρίτερα μετά τις ρωσικές επιθέσεις που μείωσαν την κατανάλωση ενέργειας σε εθνικό επίπεδο κατά περισσότερο από 50%, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Ukrenergo προειδοποίησε τους Ουκρανούς ότι ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μετά την εκτόξευση δεκάδων ρωσικών πυραύλων σε βασικές υποδομές στο βόρειο, νότιο και κεντρικό τμήμα της χώρας. «Προτεραιότητα θα δοθεί σε κρίσιμες υποδομές: νοσοκομεία, εγκαταστάσεις ύδρευσης, εγκαταστάσεις παροχής θερμότητας, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων», δήλωσε ο εθνικός πάροχος ενέργειας σε δήλωση την Παρασκευή.

Σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της από την έναρξη του πολέμου, η εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία, πλήττοντας το ηλεκτρικό δίκτυο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, Χάρκοβο, και αναγκάζοντας το Κίεβο να εφαρμόσει έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Στο βραδινό του μήνυμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία έχει ακόμη αρκετούς πυραύλους για να εξαπολύσει αρκετές ακόμη μεγάλες επιθέσεις και προέτρεψε εκ νέου τους δυτικούς συμμάχους να προμηθεύσουν το Κίεβο με περισσότερα και καλύτερα συστήματα αεράμυνας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία είναι αρκετά δυνατή για να ανακάμψει. «Ό,τι κι αν εκτιμούν οι λάτρεις των πυραύλων από τη Μόσχα, δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε αυτόν τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι το Κίεβο είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα ολομέτωπη επίθεση στις αρχές του επόμενου έτους, περίπου ένα χρόνο μετά την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

naftemporiki.gr