Skip to main content

Κίνα: Νέα κανονικότητα στο Πεκίνο λόγω της εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων

REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Το Πεκίνο βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή μιας νέας πραγματικότητας για την Κίνα: από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας στη Γουχάν, οι κινεζικές πόλεις δεν έχουν αντιμετωπίσει μια επιδημία χωρίς να έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ελέγχου.

Οι άδειοι δρόμοι, τα έρημα εμπορικά κέντρα και οι κάτοικοι που μένουν μακριά ο ένας από τον άλλον είναι η νέα κανονικότητα στο Πεκίνο – αλλά όχι επειδή η πόλη, όπως πολλές κινεζικές πόλεις πριν από αυτήν, βρίσκεται υπό «μηδενικό αποκλεισμό».

Αυτή τη φορά, είναι επειδή το Πεκίνο έχει πληγεί από ένα σημαντικό, και εξαπλούμενο, κρούσμα – για πρώτη φορά για την κινεζική πρωτεύουσα από την αρχή της πανδημίας, μια εβδομάδα αφότου οι ηγέτες χαλάρωσαν την περιοριστική πολιτική του covid της χώρας.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην πόλη ήταν ορατός στην πολυτελή εμπορική συνοικία Σανλιτούν την Τρίτη. Εκεί, τα συνήθως πολυσύχναστα καταστήματα και εστιατόρια δεν είχαν πελάτες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτουργούσαν με ελάχιστα πληρώματα ή προσέφεραν μόνο φαγητό προς πώληση.

Παρόμοιες σκηνές διαδραματίζονται σε όλο το Πεκίνο, καθώς γραφεία, καταστήματα και οικιστικές κοινότητες αναφέρουν ότι δεν έχουν αρκετό προσωπικό ή ότι αλλάζουν τον τρόπο εργασίας τους, καθώς οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν από τον ιό. Εν τω μεταξύ, άλλοι μένουν στο σπίτι για να αποφύγουν τη μόλυνση. Μια εργαζόμενη στην κοινότητα δήλωσε στο CNN ότι 21 από τους 24 εργαζόμενους στο γραφείο της επιτροπής γειτονιάς του Πεκίνου, που είναι επιφορτισμένη με το συντονισμό των οικιστικών θεμάτων και δραστηριοτήτων, είχαν αρρωστήσει τις τελευταίες ημέρες.

Το Πεκίνο, το οποίο πριν από τους νέους κανόνες αντιμετώπιζε ήδη μια μικρής κλίμακας επιδημία, βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή μιας νέας πραγματικότητας για την Κίνα: από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας στη Γουχάν, οι κινεζικές πόλεις δεν έχουν αντιμετωπίσει μια επιδημία χωρίς να έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ελέγχου.

Αλλά για ένα μέρος που μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα παρακολουθούσε επιμελώς κάθε κρούσμα, δεν υπάρχουν τώρα σαφή στοιχεία για την έκταση της εξάπλωσης του ιού. Οι νέοι κανόνες της Κίνας για το Covid μείωσαν σημαντικά τις απαιτήσεις ελέγχου που κάποτε κυριαρχούσαν στην καθημερινή ζωή, και οι κάτοικοι έχουν στραφεί στη χρήση τεστ αντιγόνων στο σπίτι, όταν αυτά είναι διαθέσιμα, αφήνοντας τους επίσημους αριθμούς αναξιόπιστους.

Ταχύτερη εξάπλωση των σημερινών στελεχών προβλέπουν οι ειδικοί

Την Τετάρτη, η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) της Κίνας εγκατέλειψε την προσπάθεια να παρακολουθεί όλα τα νέα κρούσματα του Covid, ανακοινώνοντας ότι δεν θα συμπεριλαμβάνει πλέον τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις στην καθημερινή καταμέτρηση. Προηγουμένως είχε αναφέρει αυτά τα κρούσματα, αν και σε ξεχωριστή κατηγορία από τα «επιβεβαιωμένα» ή συμπτωματικά.

«Η πολιτική μας «εργασία στο σπίτι» είναι τώρα «εργασία στο σπίτι αν είστε αρκετά καλά». Αυτό το πράγμα ήρθε σαν ένα τρένο που τρέχει σαν φορτηγό», έγραψε την Τετάρτη.

Οι ειδικοί έχουν πει ότι ο σχετικά χαμηλός αριθμός των ασθενών που είχαν μολυνθεί προηγουμένως από το Covid-19 στην Κίνα και η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των ευρέως χρησιμοποιούμενων εμβολίων αδρανοποιημένου ιού κατά της λοίμωξης Omicron – σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη και εμβόλια mRNA – θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα.

«Τα σημερινά στελέχη θα εξαπλωθούν ταχύτερα στην Κίνα απ’ ό,τι έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, επειδή αυτά τα άλλα μέρη του κόσμου έχουν κάποια ανοσία κατά της μόλυνσης από προηγούμενα κύματα παλαιότερων στελεχών Omicron», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Ben Cowling.

naftemporiki.gr