Skip to main content

ΗΠΑ: Έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας

REUTERS/Alexander Ermochenko

Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες της ομάδας των χωρών της G7 θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται το πρόγραμμα του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν θα συμμετέχουν όλοι οι ηγέτες της G7.

Οι ηγέτες είναι πιθανό να συζητήσουν θέματα όπως η υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας. Οι χώρες της G7 τις τελευταίες ημέρες επανέλαβαν άλλωστε ότι είναι αφοσιωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε την Κυριακή με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «για να υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για την άμυνα της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για πρόσθετα πυρομαχικά και εξοπλισμό 275 εκατ.  δολαρίων εν μέρει για συστήματα αντιμετώπισης επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Ρωσία, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι η κυβέρνησή του θα δώσει πλέον την έμφαση στην ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας στη στρατιωτικη βοήθεια που συνεχίζει να χορηγεί στο Κίεβο.

Ακόμη, ο Μπάιντεν εξήρε το γεγονός ότι ο Ζελένσκι δηλώνει ανοικτός στη σύναψη «δίκαιης ειρήνης» βασισμένης «σε θεμελιώδεις αρχές του (καταστατικού) Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα πάντα με το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία ανέφερε την Κυριακή ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί για στρατιωτική βοήθεια 38 δισ. δολαρίων και έχουν προσφέρει13 δισ. δολάρια σε άμεση βοήθεια στην Ουκρανία. Ερωτηθείσα σε μια συνέντευξη στο «60 Minutes» του CBS πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό το επίπεδο υποστήριξης, η Γέλεν απάντησε: «Όσο χρειαστεί».

naftemporiki.gr