Skip to main content

ΗΠΑ: Το Ιράν κορυφαίος «στρατιωτικός υποστηρικτής» της Ρωσίας

REUTERS/Vitalii Hnidyi

«Η Ρωσία επιδιώκει να συνεργαστεί με το Ιράν σε τομείς όπως η ανάπτυξη όπλων, η εκπαίδευση», τόνισε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις της Ρωσίας και του Ιράν έχουν θερμανθεί σε μια πλήρως αναπτυγμένη αμυντική εταιρική σχέση, δήλωσαν οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία παρέχει ένα πρωτοφανές επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης, λέει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Οι ΗΠΑ έχουν δει αναφορές ότι οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο κοινής παραγωγής φονικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προσθέτει.

Αυτό έρχεται αφού η Ουκρανία κατηγόρησε το Ιράν ότι προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη “καμικάζι” που χρησιμοποιήθηκαν στις φονικές επιθέσεις της 17ης Οκτωβρίου, κάτι που η Τεχεράνη αρχικά αρνήθηκε. Η χώρα της Μέσης Ανατολής παραδέχθηκε αργότερα ότι έστειλε στη Μόσχα έναν περιορισμένο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, “πολλούς μήνες” πριν από τον πόλεμο.

Σε απάντηση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αυτό ήταν ψέμα και ότι χρησιμοποιήθηκαν πολύ περισσότερα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι κατέρριψε 10 από τα 15 τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις σε νότιες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ο κυβερνήτης της Οδησσού δήλωσε ότι τα πλήγματα προκάλεσαν διακοπές ρεύματος στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε τρεις Ιρανούς και μια ιρανική επιχείρηση για την προμήθεια στη Ρωσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ουκρανίας.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο κ. Kirby δήλωσε ότι μια συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα ήταν επιζήμια για την Ουκρανία, τους γείτονες του Ιράν και τη διεθνή κοινότητα.

“Η Ρωσία επιδιώκει να συνεργαστεί με το Ιράν σε τομείς όπως η ανάπτυξη όπλων, η εκπαίδευση”, είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία σκοπεύει να “παράσχει στο Ιράν προηγμένα στρατιωτικά εξαρτήματα”, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και συστημάτων αεράμυνας.

“Το Ιράν έχει γίνει ο κορυφαίος στρατιωτικός υποστηρικτής της Ρωσίας…” είπε. “Η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει ενεργειακές υποδομές, στερώντας από εκατομμύρια Ουκρανούς την ηλεκτρική ενέργεια, τη θερμότητα, τις κρίσιμες υπηρεσίες. Οι άνθρωποι στην Ουκρανία σήμερα πεθαίνουν στην πραγματικότητα ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Ιράν”.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC