Skip to main content

Γαλλία: Η EDF επισκεύασε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, 40 είναι πλέον σε λειτουργία

REUTERS/Benoit Tessier

Οι αναλυτές λένε ότι οι προμήθειες είναι πιθανό να μειωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Η γαλλική EDF αύξησε την παραγωγή σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες την Παρασκευή μετά από επισκευές, ενώ μια διακοπή ρεύματος έπληξε διαμερίσματα του Παρισιού και το κρύο του Δεκεμβρίου δοκίμασε την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να περιορίσει τη χρήση ενέργειας για τη διατήρηση των προμηθειών.

Η διάβρωση στον πυρηνικό στόλο των 56 αντιδραστήρων της EDF έθεσε εκτός λειτουργίας έναν αριθμό-ρεκόρ εγκαταστάσεων, μειώνοντας τη γαλλική πυρηνική παραγωγή σε χαμηλό 30 ετών και επιβαρύνοντας το ενεργειακό δίκτυο της Ευρώπης καθώς αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τον μεγάλο προμηθευτή ενέργειας της Ρωσίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, η Ευρώπη έχει γεμίσει την αποθήκευση φυσικού αερίου στο 90% περίπου της χωρητικότητας και έχει εκπονήσει σχέδια για τη μείωση της χρήσης ενέργειας, τα οποία θα δοκιμαστούν ως ο πρώτος κρύος καιρός της σεζόν αυξάνει τη ζήτηση.

Ωστόσο, ο πάροχος δικτύου RTE λέει ότι τα τροφοδοτικά της χώρας θα έχουν πρίβλημα ακόμη και αν η EDF καταφέρει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα επισκευής της και δεν μπορούν να αποκλειστούν μέτρα μερικής μείωσης του φορτίου κάποιες μέρες.

Οι αναλυτές είπαν ότι η προσφορά μπορεί να μειωθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη πέφτουν μετά από μια ασυνήθιστα ήπια αρχή της χειμερινής περιόδου αιχμής της ζήτησης.

Πηγές: Le Figaro, Reuters