Skip to main content

Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Η Ρωσία άφησε ελεύθερη την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια

Η ανταλλαγή των κρατουμένων έγινε στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι.

Οι ρωσικές αρχές άφησαν ελεύθερη την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ, που είχε καταδικαστεί σε εννέα χρόνια κάθειρξη για κατοχή ναρκωτικών στη Ρωσία. Πρόκειται για ανταλλαγή κρατουμένων καθώς η Μόσχα αντάλλαξε τη Γκράινερ με τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, που εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατασκοπεία.

Η ανταλλαγή των κρατουμένων έγινε στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία για δίκη με πολιτικά κίνητρα εναντίον της  Γκράινερ και προσπαθούσαν να απελευθερώσουν την αθλήτρια εδώ και μήνες.

«Για πολύ καιρό, η Ρωσική Ομοσπονδία διαπραγματευόταν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απελευθέρωση του Μπουτ. Η Ουάσιγκτον αρνιόταν κατηγορηματικά να κάνει διάλογο για να συμπεριληφθεί ο Ρώσος υπήκοος στη  ανταλλαγή» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο ρώσος πολίτης επέστρεψε στην πατρίδα του» ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο.

Ο αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μίλησε μάλιστα τηλεφωνικά με την Γκράινερ.

Σύμφωνα με πηγές του CNN, η ανταλλαγή δεν περιελάμβανε τον Πολ Γουίλαν που καταδικάστηκε στη Ρωσία για κατασκοπεία.

Ο Μπουτ είχε συλληφθεί στην Ταϊλάνδη μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον το 2008 και μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ρώσος είχε κατηγορηθεί για συνωμοσίας για τη δολοφονία Αμερικανών  πολιτών και υλική υποστήριξη στην τρομοκρατία. Ο Μπουθ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Ομοσπονδιακό δικαστήριο τον καταδίκασε σε 25 χρόνια κάθειρξη.

Στα τέλη Ιουλίου, η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, πρόσφερε στη Μόσχα να ανταλλάξει τον Μπουτ και τον Γουίλαν με τη Γκράινερ.