Skip to main content

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Νίκη των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια

REUTERS/Carlos Barria

Στην Τζόρτζια χρειάστηκε να διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος των εκλογών διότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν ξεπέρασε το 50% των ψήφων την 8η Νοεμβρίου.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, πάστορας Ράφαελ Γουόρνοκ, εξασφάλισε τη νίκη στον δεύτερο γύρο των ενδιάμεσων εκλογών για τη Γερουσίας στην Τζόρτζια, στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν 51 έδρες στην άνω βουλή των ΗΠΑ έναντι 49 στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Οι κάτοικοι της Τζόρτζια κλήθηκαν σε επαναληπτικό γύρο την Τρίτη διότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν ξεπέρασε το 50% των ψήφων την 8η Νοεμβρίου. Έτσι ο Δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ βρέθηκε απέναντι σε έναν προστατευόμενο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον πρώην αθλητή Χέρσελ Ουόκερ.

Στο 99% της καταμέτρησης, ο Γουόρνοκ επικράτησε με ποσοστό 51,2% του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Χέρσελ Γουόκερ με ποσοστό 48,8% και διατηρεί την έδρα του στη Γερουσία.

Η ειδική εκλογική διαδικασία που διεξήχθη χθες χαρακτηριζόταν πολύ «σημαντική» από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, παρότι η ισορροπία δύναμης στο Κογκρέσο είχε ήδη κριθεί, καθώς η νίκη της παράταξής του στην πολιτεία αυτή θα ενισχύσει την πλειοψηφία της στην αμερικανική άνω Βουλή.

Ως γερουσιαστής, ο Γουόρνοκ θα υπηρετήσει για έξι χρόνια, έως το 2028. Μιλώντας στους υποστηρικτές του, ευχαρίστησε τους πολίτες της Τζόρτζια, τη μητέρα του και τον Θεό. Μετά από «σκληρές εκστρατείες», είπε, είναι τιμή του να «προφέρει τις τέσσερις πιο ισχυρές τέσσερις λέξεις σε μια δημοκρατία: «Ο λαός μίλησε».

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η εκλογική διαδικασία είναι ένα «είδος προσευχής για τον κόσμο που επιθυμούμε για εμάς και τα παιδιά μας». «Θα με έχετε για άλλα έξι χρόνια», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr