Skip to main content

Financial Times: «Πρόσωπο της Χρονιάς» ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στους FT δηλώνει πως του λείπουν τα απλά, καθημερινά πράγματα και θα προτιμούσε να πάει για ψάρεμα στον Δνείπερο με τον γιο του. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας συμβολίζει την ανθεκτικότητα του λαού του και τον αγώνα για τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αναφέρουν οι Financial Times ανακηρύσσοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «Πρόσωπο της Χρονιάς».

Στο αφιέρωμά της η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην κόπωση που διακρίνει στον Ουκρανό πρόεδρο μετά από εννιά μήνες συγκρούσεων και στην εικόνα του ως άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Παράλληλα, τον συγκρίνει με τον Βρετανό ηγέτη Ουίνστον Τσώρτσιλ αναφορικά με την χρήση των διαθέσιμων εργαλείων που χρησιμοποιεί για να κάνει γνωστό το θέμα του πολέμου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Τσώρτσιλ χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για να συσπειρώσει τη χώρα του κατά τη διάρκεια του Blitz, ενώ ο Ζελένσκι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από την Δύση, «μετατρέποντας τα δεινά του λαού του σε ηθικό μοχλό έναντι των ηγετών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι FT επέλεξαν τον Ουκρανό πρόεδρο ως «Πρόσωπο της χρονιάς» αναφέρουν: «Έχει αναδειχθεί σημαιοφόρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας στον ευρύτερο παγκόσμιο αγώνα με τον αυταρχισμό που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία του 21ου αιώνα. Ο Ζελένσκι ενσαρκώνει επίσης το θάρρος και την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού στον αγώνα του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Ο ίδιος πάντως μιλώντας στους FT δηλώνει πως του λείπουν τα απλά, καθημερινά πράγματα και θα προτιμούσε να πάει για ψάρεμα στον Δνείπερο με τον γιο του.  Γυρίζοντας πίσω, στις πρώτες μέρες της εισβολής, δηλώνει ότι δεν είναι πραγματικά θαρραλέος: «Είμαι περισσότερο υπεύθυνος απ ό,τι γενναίος… Απλώς μισώ να απογοητεύω τους ανθρώπους».

Η απόφαση του Ζελένσκι να παραμείνει στο Κίεβο στην αρχή της εισβολής αντί να αποδεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ να τον φυγαδεύσουν ήταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στον πόλεμο, κινητοποιώντας τον στρατό της Ουκρανίας και τον λαό της να αντισταθούν, σημειώνουν οι FT προσθέτοντας ότι η απόφασή του προκάλεσε έκπληξη στους Ουκρανούς και στους δυτικούς συμμάχους, που είχαν χαμηλές προσδοκίες από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

Παρόλα αυτά, συνεχίζουν, όταν τελικά τελειώσουν οι μάχες, ο Ζελένσκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύσλολα ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία να προετοιμάσει επαρκώς την Ουκρανία για μια πλήρη εισβολή. Οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έβαλαν νάρκες ούτε ανατίναξαν γέφυρες κατά μήκος των γραμμών επίθεσης της Ρωσίας από το βορρά και το νότο, με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις εδάφους να καταληφθούν γρήγορα και εύκολα από τα στρατεύματα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι σημειώνει ότι παρά τις δημόσιες προειδοποιήσεις από δυτικούς αξιωματούχους, το Κίεβο δεν έλαβε ποτέ πληροφορίες στις οποίες θα μπορούσε να ενεργήσει σχετικά με την επικείμενη ρωσική επίθεση. «Κανείς δεν μας έδειξε συγκεκριμένο υλικό λέγοντας ότι θα προερχόταν από αυτήν ή την άλλη κατεύθυνση», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσπάθησε επανειλημμένως να τηλεφωνήσει στον Πούτιν ενόψει της εισβολής. Ήθελε να του πει ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος, μεγάλη τραγωδία», αλλά ο Ρώσος ηγέτης δεν δεχόταν τις κλήσεις του. «Παλεύουμε ενάντια σε τρελούς», δηλώνει ο Ζελένσκι.

REUTERS/ Leah Millis

Πάντως είναι κατηγορηματικός ότι η Ουκρανία πρέπει να απελευθερώσει όλα τα εδάφη της από τη ρωσική κατοχή, διαφορετικά ο πόλεμος απλώς θα ξαναρχίσει αργότερα. Όμως η επιτυχία των αντεπιθέσεων της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από τα προηγμένα όπλα που είναι πρόθυμοι να προμηθεύσουν οι υποστηρικτές της και, κυρίως, οι ΗΠΑ, σχολιάζουν οι FT εκτιμώντας ότι κάποια στιγμή μπορεί να έρθει ένα σημείο όπου τα συμφέροντα του Κιέβου και της Δύσης θα αποκλίνουν.

«Ο θάνατος, η καταστροφή και ο θυμός για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου έχουν κάνει την ουκρανική κοινή γνώμη να είναι ενάντια στους συμβιβασμούς με τη Μόσχα. Ορισμένοι σύμμαχοι φοβούνται ότι μια ουκρανική προσπάθεια να ανακαταλάβει την Κριμαία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση από τον Πούτιν, πιθανώς με πυρηνικά όπλα», αναφέρει το δημοσίευμα των FT προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν αμυδρές εκκλήσεις για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, εκκλήσεις που ο Ζελένσκι απορρίπτει. «Ο κόσμος δεν είναι γιατρός με μεγάλη εμπειρία, δεν είναι γιατρός του Πούτιν και ο Πούτιν δεν είναι ασθενής αυτού του κόσμου», λέει.

naftemporiki.gr