Skip to main content

Ουκρανία: Σκληρές μάχες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γιατί «οι Ρώσοι είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν»

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

«Κρατείστε γερά»  απέναντι στις διακοπές ρεύματος, που ορίζουν πλέον την καθημερινότητά τους μετά τα ρωσικά πλήγματα των τελευταίων εβδομάδων, κάλεσαν σήμερα οι Ουκρανικές αρχές τους πολίτες της χώρας.

Να “κρατήσουν γερά” απέναντι στις διακοπές ρεύματος, που ορίζουν πλέον την καθημερινότητά τους μετά τα ρωσικά πλήγματα των τελευταίων εβδομάδων, κάλεσαν σήμερα οι Ουκρανικές αρχές τους πολίτες της χώρας.

“Από [μεθαύριο] Δευτέρα, θα ζητήσω από την Oblenergo [ πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος] να ξαναδεί τα ωράρια της περιοχής. Θα υπάρξουν πολύ πιθανόν διακοπές τεσσάρων ωρών”, ανέφερε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής του Μικολάιφ (νότια), Βιτάλιι Κιμ.

Ο ίδιος μίλησε για “αυξημένη κατανάλωση” ηλεκτρισμού, η οποία όπως είπε αναμένεται να καταστήσει αναγκαίες μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές προκειμένου να ελαφρυνθεί το περιφερειακό ηλεκτρικό δίκτυο.

“Πρέπει να κρατήσουμε γερά”, είπε στους κατοίκους της περιοχής του.

Η Ρωσία εξαπολύει από τον Οκτώβριο μαζικούς βομβαρδισμούς των ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν εκατομμύρια Ουκρανούς, βυθίζοντάς τους κάθε μέρα στο σκοτάδι και στο κρύο.

“Οι Ρώσοι είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν”

Στο στρατιωτικό πεδίο, οι μάχες είναι “σκληρές” στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γιατί “οι Ρώσοι είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν” για τις επιθέσεις του Κιέβου, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο κυβερνήτης της περιοχής του Λουχάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι.

“Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προωθούνται αργά μέσα από τη ρωσική άμυνα προς την κατεύθυνση της Σβατόνε-Κρεμίνα”, σημείωσε ωστόσο, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πρωινό δελτίο του ουκρανικού στρατού, η κατάσταση είναι “δύσκολη” κοντά στο Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, την οποία οι Ρώσοι προσπαθούν να κατακτήσουν χωρίς να το έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής.

Η μάχη γύρω από την πόλη απέκτησε μια πιο συμβολική σημασία για τους Ρώσους αξιωματούχους καθώς η κατάκτησή της θα ερχόταν έπειτα από μια σειρά από ταπεινωτικές ήττες, με υποχωρήσεις από το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) τον Σεπτέμβριο και τη Χερσώνα (νότια) τον Νοέμβριο.

Τις ίδιες “δυσκολίες” συναντούν τα στρατεύματα του Κιέβου στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), απ΄όπου ο ρωσικός στρατός αποχώρησε εν μέρει τον Νοέμβριο, λέγοντας πως θέλει να εδραιώσει τις θέσεις του.

“Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τη Χερσώνα (και) κατέστρεψαν τα ηλεκτρικά δίκτυα”, μπορεί να διαβάσει κανείς στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Πηγή: ΑΜΠΕ