Skip to main content

Κατά της ενωμένης Ιρλανδίας, οι Βορειοιρλανδοί

Μόνο η Βρετανική κυβέρνηση μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα και μόνο στην περίπτωση που  φαίνεται πιθανό, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν την επανένωση. 

Η Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν κατηγορηματικά αντίθετη κατά της ενωμένης Ιρλανδίας, στην περίπτωση που διεξαγόταν δημοψήφισμα για το θέμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos σχετικά με τις σχέσεις Βορρά-Νότου για λογαριασμό της εφημερίδας The Irish Times.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες  δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο αν γινόταν δημοψήφισμα, ενώ το 27% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το 18%  δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Σε ταυτόχρονη δημοσκόπηση στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το 66% δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας ενωμένης Ιρλανδίας, ενώ το 16% ήθελε η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 13% δεν ήταν σίγουρο, ανέφεραν οι Irish Times.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί τον έλεγχο των έξι επαρχιών της Βόρειας Ιρλανδίας από τότε που το νότιο τμήμα του νησιού κέρδισε την ανεξαρτησία του πριν από έναν αιώνα, αλλά έθεσε τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει η επανένωση, στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998. Όπως προβλέπεται, μόνο η Βρετανική κυβέρνηση μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα και μόνο στην περίπτωση που  φαίνεται πιθανό, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν την επανένωση.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, όσοι έχουν καθολικό υπόβαθρο, που παραδοσιακά θεωρούνται εθνικιστές, τάχθηκαν υπέρ της ενοποίησης, αν και το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν εναντίον της και το 22% ήταν αναποφάσιστο. Την μεγαλύτερη αντίθεση στην ενοποίηση είχαν όσοι είχαν προτεσταντικό υπόβαθρο (78%), σύμφωνα με τους Irish Times.

naftemporiki.gr