Skip to main content

ΟΗΕ: Αποστολή ρωσικών λιπασμάτων στην Αφρική

Shutterstock

Την αποστολή περίπου 20.000 τόνων λιπασμάτων στην Αφρική θα ακολουθήσουν κι άλλες τους προσεχείς μήνες, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναχώρησε σήμερα το πρώτο πλοίο με ρωσικά λιπάσματα που προορίζονται για χώρες της Αφρικής, ανακοίνωσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος το γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Το MV Greenwich απέπλευσε το απόγευμα από την Ολλανδία με προορισμό τη Μοζαμβίκη. Από εκεί τα ρωσικά λιπάσματα θα μεταφερθούν οδικώς στο Μαλάουι.

Την αποστολή περίπου 20.000 τόνων λιπασμάτων στην Αφρική θα ακολουθήσουν κι άλλες τους προσεχείς μήνες, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τον Οκτώβριο η Μόσχα είχε αναστείλει για λίγες ημέρες τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, οργισμένη από την επίθεση σε γέφυρα της Κριμαίας.

Η εξαγωγή 260.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων που είναι αποθηκευμένα στην Ευρώπη «θα συμβάλει στην άμβλυνση των ανθρωπιστικών αναγκών και θα αποτρέψει την καταστροφική απώλεια καλλιεργειών στην Αφρική», υπογράμμισε ο Ντουζαρίτς.

«Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να διασφαλίσουν τις απρόσκοπτες εξαγωγές ζωτικής σημασίας τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία στις διεθνείς αγορές», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP