Skip to main content

«Σκοτεινή πόλη» το Κίεβο – SOS της Ουκρανίας στον OHE για τις υποδομές

https://twitter.com/tpyxanews

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα ζητήσει το Κίεβο, προκειμένου να συζητηθούν οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον υποδομών παραγωγής ενέργειας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από τις επιθέσεις, σύμφωνα με την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου, «ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν». Άλλες πληροφορίες δεν δόθηκαν.

«Η δολοφονία πολιτών και η καταστροφή πολιτικών υποδομών είναι τρομοκρατικές ενέργειες. Η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να ζητάει μια αποφασιστική απάντηση από τον κόσμο σε αυτά τα εγκλήματα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες προσπαθούν να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις προμήθειας ενέργειας της Ουκρανίας. Σήμερα, εκρήξεις καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας», ανέφερε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας, Κιρίλο Τιμοσένκο.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί άφησαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας χωρίς ρεύμα και νερό.  Ο περιφερειακός κυβερνήτης, Ολεξίι Κουλέμπα, ανακοίνωσε  ότι «όλη η περιοχή είναι χωρίς φως», ενώ ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε πως επλήγη «μια εγκατάσταση “υποδομών”, ανακοινώνοντας ότι η παροχή νερού “διακόπηκε παντού στο Κίεβο».

Η ουκρανική ιδιωτική εταιρία παροχής ενέργειας DTEK επιβεβαίωσε στο Telegram πως εφαρμόστηκαν «έκτακτες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο στην προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσο είναι δυνατό».

 Αποσυνδέθηκαν πυρηνικοί σταθμοί

Παράλληλα, τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί  “αποσυνδέθηκαν” από το ηλεκτρικό δίκτυο, λόγω μείωσης της ισχύος στο ουκρανικό σύστημα ενέργειας.

«Το έκτακτο σύστημα προστασίας ενεργοποιήθηκε στους πυρηνικούς σταθμούς Ρίβνε, Πιβντενουκραίνσκ και Χμελνίτσκι, κάτι που προκάλεσε την αυτόματη αποσύνδεση όλων των μονάδων παραγωγής», ανέφερε η Energoatom στο Twitter.

«Μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος η παροχή ηλεκτρισμού από τον πυρηνικό σταθμό θα επαναληφθεί», διευκρίνισε η Energoatom.

Η εταιρία ανέφερε επίσης πως η παροχή του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη,  που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, σταμάτησε από το ουκρανικό δίκτυο.

Μαζικά blackout προκάλεσαν τα ρωσικά χτυπήματα και στην Μολδαβία που είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας

 naftemporiki.gr