Skip to main content

Κίνα: Επεισόδια και διαδηλώσεις σε εργοστάσιο παραγωγής iPhone

Screenshot από βίντεο που δημοσιεύθηκε

Στην εγκατάσταση εφαρμόζεται το λεγόμενο σύστημα του «κλειστού κυκλώματος»: οι εργάτες ζουν απομονωμένοι, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην κινεζική περιοχή.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο κύριο εργοστάσιο κατασκευής iPhone της Apple στην Κίνα συγκρούστηκαν με το προσωπικό ασφαλείας, καθώς η κατάσταση άρχισε να γίνεται έκρυθμη μετά από σχεδόν έναν μήνα σε καθεστώς  αυστηρών περιορισμών που αποσκοπούσαν στην εξάλειψη του κορωνοϊού.

Βίντεο και φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Weibo και Twitter δείχνουν πλήθος εργαζόμενων να διαδηλώνει σε δρόμο και ορισμένους από αυτούς να έρχονται αντιμέτωποι με ανθρώπους της ασφάλειας που φορούν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και άλλους αστυνομικούς με εξαρτύσεις μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα, που ανήκει στη Foxconn της Ταϊβάν, εξωτερικό προμηθευτή της Apple.  Το εργοστάσιο βρίσκεται στην Τζέγκτζου, στην επαρχία Χενάν (κεντρικά) και απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους.

Στην εγκατάσταση εφαρμόζεται το λεγόμενο σύστημα του «κλειστού κυκλώματος», με άλλα λόγια οι εργάτες ζουν απομονωμένοι, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη Τζέγκτζου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο βγήκαν από τους κοιτώνες τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, σπρώχνοντας και προσπερνώντας τους φρουρούς που υπερτερούσαν κατά πολύ, σύμφωνα με βίντεο που έχει κυκλοφορήσει.

Η ένταση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για μισθούς που δεν έχουν πληρωθεί και φόβους εξάπλωσης του ιού, σύμφωνα με μάρτυρα που επικαλείται το Bloomberg.

Αρκετοί εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, ενώ στο σημείο έφτασαν επίσης αστυνομικές δυνάμεις, ανέφερε το ίδιο άτομο.

Τέτοιου είδους περιστατικά σπανίζουν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, γεγονός που υπογραμμίζει την ένταση που έχει συσσωρευτεί από τότε που ξεκίνησε το lockdown τον Οκτώβριο, σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν για τους εργαζόμενους.

Πολλοί τελικά εγκατέλειψαν το εργοστάσιο τον περασμένο μήνα. Η Foxconn και η τοπική κυβέρνηση φάνηκε να έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες, υποσχόμενη ασυνήθιστα υψηλούς μισθούς για την προσέλκυση νέου προσωπικού και υποσχόμενη καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι τελευταίες διαμαρτυρίες, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι δεν είναι αυτό το ζήτημα, αναφέρει το Bloomberg εξηγώντας πως τα επεισόδια υπογραμμίζουν πως η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού που ακολουθεί η Κίνα, επιβάλλοντας άμεσα lockdown όπου εντοπιστούν κρούσματα του ιού, «βαραίνει» όλο και περισσότερο την οικονομία και δημιουργεί προβλήματα σε τμήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Το Πεκίνο εξέδωσε πρόσφατα νέες οδηγίες δίνοντας οδηγία στους αξιωματούχους να ελαχιστοποιούν την αναστάτωση που προκαλείται και να χρησιμοποιήσουν πιο στοχευμένους ελέγχους για τον Covid, ωστόσο, τα αυξανόμενα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις ανάγκασαν τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν ξανά αυστηρούς περιορισμούς.

naftemporiki.gr