Skip to main content

Η Βρετανία του Σούνακ έχει δεύτερες σκέψεις για το Brexit

Το 56% των Βρετανών πιστεύει ότι το Brexit ήταν λάθος. Και κυβερνητικά στελέχη θέλουν πιο στενή σχέση με την Ε.Ε.

Έχουν περάσει 6,5 χρόνια από το δημοψήφισμα με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν να πουν «αντίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά οι Βρετανοί εξακολουθούν να συζητούν για το Brexit, για το εάν ήταν η σωστή απόφαση και ποια ακριβώς θα πρέπει να είναι η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ να επεξεργάζεται ένα σχέδιο προσέγγισης με την Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλίσει μία σχέση ανάλογη με αυτή που έχει η Ελβετία με το μπλοκ.

Με τη Βρετανία να είναι αντιμέτωπη με μία οξύτατη κρίση κόστους ζωής αλλά και με ένα σοβαρό έλλειμμα προσωπικού, κάθε τέτοιου είδους συζήτηση είναι αρκετή για να ανάψει τα αίματα στην πολιτική σκηνή. Οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers είναι υπό ισχυρή πίεση μετά και τις σαρωτικές αλλαγές στις οποίες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στον προϋπολογισμό. Αλλά κάθε φορά που ακούν για πιο στενή σχέση με την Ε.Ε. είναι έτοιμοι να «πάρουν τα όπλα» και να αντιταχθούν στην όποια αλλαγή θα περιορίσει τη ρυθμιστική ελευθερία που έχει αποκτήσει η χώρα μετά την έξοδό της από την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, έχει πει σε ιδιωτικές συνομιλίες  με πολλά κυβερνητικά στελέχη πως είναι αναγκαία μία σχέση με την Ε.Ε αλά Ελβετία.  Εκπρόσωπος του Χαντ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα σε σχετικό αίτημα του Bloomberg, ενώ κύκλοι του περιβάλλοντός έκαναν λόγο για «παρερμηνεία προσωπικών δηλώσεών του».  Ωστόσο εάν ο ο υπουργός Οικονομικών έχει όντως προτείνει κάτι τέτοιο, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εκφράζει τη μεταστροφή στη βρετανική κοινή γνώμη.

Νέα δημοσκόπηση της YouGov αποκαλύπτει πως το 56% των Βρετανών πιστεύει σήμερα ότι το Brexit ήταν λάθος. Περίπου το 19% εκείνων που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ένωση, δηλώνουν ότι έχουν μετανιώσει για την ψήφο τους. Όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στη Βρετανία η υποστήριξη στο Brexit φθίνει παράλληλα με τη στήριξη στην κυβέρνηση των Τόρις και συνοδεύεται από δυσφορία έναντι προσώπων που πρωτοστάτησαν τότε για την έξοδο. Οι Συντηρητικοί είναι στην κυβέρνηση ήδη 12 χρόνια και πολλά από αυτά που υποσχέθηκαν δεν φαίνεται να μπορούν να τα υλοποιήσουν.

naftemporiki.gr