Skip to main content

Νησιά Σολομώντα: Υλικές ζημιές από ισχυρό σεισμό αλλά χωρίς προειδοποίηση για τσουνάμι

Δεν έχει αναφερθεί ούτε κάποιος σοβαρός τραυματισμός ούτε, ιδιαίτερες υλικές ζημιές μερικές ώρες μετά τη δόνηση.

Κτίρια υπέστησαν ζημιές και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους των Νησιών Σολομώντα, Χονιάρα, μετά από δύο σεισμούς που έπληξαν την περιοχή.

Ο πρώτος σεισμός ήταν μεγέθους 7 Ρίχτερ. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών ενεργοποίησε μάλιστα για λίγο προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία αποσύρθηκε αμέσως μετά.

Ο σεισμός έγινε σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος 13 χιλιομέτρων, στα ανοικτά του Νοτιοδυτικού νησιού και της νήσου Γκουανταλκανάλ.

Ο δεύτερος σεισμός ήταν μεγέθους 6 Ρίχτερ και σημειώθηκε κοντά 30 λεπτά αργότερα.

Δεν έχει αναφερθεί ούτε κάποιος σοβαρός τραυματισμός ούτε, ιδιαίτερες υλικές ζημιές μερικές ώρες μετά τη δόνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των νήσων του Σολομώντα, ο Τζον Μούρια, μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες στις οποίες βλέπει κανείς επίσημα έγγραφα σκορπισμένα στο γραφείο του.

Καθώς πλησίαζε η νύχτα, η ηλεκτροδότηση άρχιζε να αποκαθίσταται σε όλη τη Χονιάρα. Οι αρχές συνέστησαν ωστόσο στους κατοίκους επαγρύπνηση.

«Αναμένουμε μετασεισμούς, ο κόσμος πρέπει να προσέχει», συνόψισε ο Ντέιβιντ Χίμπα Χιράσια, διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας των νησιών του Σολομώντα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 20.000 άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο. Τα νησιά του Σολομώντα έχουν πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ