Skip to main content

Ζαπορίζια: Το Κρεμλίνο «δείχνει» την Ουκρανία για τις εκρήξεις- Πώς σχολιάζει το Κίεβο

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο κοντά στον τεράστιο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας, με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να καλεί σε κατάπαυση του πυρός.

«Τα νέα από την ομάδα μας χθες και σήμερα το πρωί είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», είπε χθες ο Γκρόσι, προσθέτοντας ότι οι εκρήξεις κοντά σε αυτόν τον μεγάλο πυρηνικό σταθμό είναι «εντελώς απαράδεκτες».

Σήμερα αναμένεται να γίνει επιθεώρηση στο εργοστάσιο, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις.

Μετά τις εκρήξεις, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ανησυχεί επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κίεβο για τους επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς του σταθμού. Μάλιστα κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να διασφαλίσουν ότι το Κίεβο θα σταματήσει τις επιθέσεις στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Οι επιθέσεις «δεν μπορούν παρά να προκαλούν την ανησυχία μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Καλούμε όλες τις χώρες του κόσμου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν να το κάνουν αυτό».

Από την πλευρά της η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η Ρωσία βομβάρδισε το εργοστάσιο.  Συγκεκριμένα, η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τον βομβαρδισμό. Η εταιρεία ανέφερε σε μήνυμά της στο Telegram ότι ο εξοπλισμός που επλήγη δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι «στόχευσαν και απενεργοποίησαν ακριβώς την υποδομή που ήταν απαραίτητη για την επανεκκίνηση της 5ης και 6ης μονάδας ισχύος» και την αποκατάσταση της παραγωγής ενέργειας για τις ανάγκες της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με κατάρρευση στο ηλεκτρικό της δίκτυο μετά από συνεχές μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών που στοχεύουν σε υποδομές ενέργειας.

Σχολιάζοντας ο  σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Γιούρι Σακ, υποστήριξε ότι ο βομβαρδισμός του εργοστασίου είναι μέρος του ρωσικού σχεδίου  που στοχεύει να διακόψει την παροχή ρεύματος και να «παγώσει μέχρι θανάτου τους Ουκρανούς». Τα χτυπήματα ισοδυναμούν με μια «εκστρατεία γενοκτονίας για να παγώσουν οι Ουκρανοί μέχρι θανάτου, να στερηθούν οι Ουκρανοί από την ηλεκτρική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία προσπαθεί να «παγώσει το μέτωπο» επειδή «δεν πετυχαίνουν τίποτα στο πεδίο της μάχης και ψάχνουν απεγνωσμένα έναν τρόπο να επιτύχουν αυτό που αποκαλούν επιχειρησιακή παύση στο μέτωπο», συνέχισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

naftemporiki.gr