Skip to main content

ΕΕ: Συνομιλίες με Κόσοβο και Σερβία για τις πινακίδες κυκλοφορίας

EPA/DJORDJE SAVIC

Η διένεξη για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, έχει αυξήσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο.

Το ζήτημα των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στο Κόσοβο, που καλλιέργησε τις εντάσεις τους προηγούμενους μήνες, θα βρεθεί στο επίκεντρο έκτακτης συνάντησης που συγκάλεσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας τη Δευτέρα.

Η διένεξη για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, έχει αυξήσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Σερβία και την αποσχισθείσα πρώην επαρχία της, που κήρυξε ανεξαρτησία το 2008 και στο βόρειο τμήμα της οποίας κατοικεί μια σερβική μειονότητα που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι κρατικοί λειτουργοί από τη σερβική μειονότητα παραιτήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα από τις θέσεις τους αφού η κυβέρνηση της Πρίστινας αποφάνθηκε πως οι ντόπιοι Σέρβοι πρέπει τελικά να αντικαταστήσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, που εκδίδονται από τις μη αναγνωρισμένες σερβικές αρχές στο Κόσοβο, με κρατικές πινακίδες του Κοσόβου.

Ευρωπαϊκή προσπάθεια για συμφωνία

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζεπ Μπορέλ από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιεί ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κατά την διάρκεια της ημέρας και εφόσον υπάρξει κάποια ελπίδα προόδου θα γίνει και κοινή συνάντηση των πολιτικών εκπροσώπων των δυο πλευρών με τον Ζοζέπ Μπορέλ και με την συμμετοχή και του διαμεσολαβητή τη ΕΕ στο ζήτημα του Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Η κίνηση αυτή έρχεται για να μην προκληθεί νέα κρίση στο Κόσοβο, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για την έναρξη εφαρμογής των προστίμων για τους πολίτες που δεν επιδεικνύουν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που έχουν εκδοθεί από φορείς του Κοσόβου, το επόμενο στάδιο μιας σταδιακής επέκτασης που θα οδηγήσει σε πλήρη απαγόρευση έως τον Απρίλιο.

Από την Πρίστινα ανακοινώθηκε το πρωί ότι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, αναβάλλεται για μία ημέρα το μέτρο της επιβολής προστίμου.

Η κυβέρνηση του ‘Αλμπιν Κούρτι άρχισε να εφαρμόζει σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου την απόφαση της για αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας που δεν έχουν εκδοθεί στο Κόσοβο, αλλά στην κεντρική Σερβία. Συστάσεις, επιβολή προστίμου και στο τελευταίο στάδιο κατάσχεση οχήματος, προβλέπεται από την απόφαση για τις πινακίδες.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να διευθετήσουν το θέμα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, διαφορετικά υπάρχει ανησυχία ότι η περιοχή θα μπορούσε να διολισθήσει ξανά στις εντάσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπορέλ προειδοποίησε ότι εάν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, η περιοχή θα μπορούσε να βρεθεί στα πρόθυρα μιας επικίνδυνης κρίσης, καλώντας και τις δύο πλευρές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα που διευκολύνεται από την ΕΕ.

naftemporiki.gr