Skip to main content

Ιράν: Οι εχθροί της χώρας προσπαθούν να επηρεάσουν τους εργαζόμενους

«Μέχρι αυτή την ώρα, οι εχθροί έχουν ηττηθεί», ανέφερε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Διαδηλώσεις μαίνονται σε πανεπιστήμια του Ιράν και σε ορισμένες πόλεις το Σάββατο καθώς ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι οι «εχθροί» της χώρας μπορεί να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους αφού δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την ισλαμική κυβέρνηση σε περισσότερους από δύο μήνες αναταραχών.

Μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις για το θεοκρατικό Ιράν εδώ και δεκαετίες, οι διαμαρτυρίες αποκτούν έξαρση, απογοητεύοντας τις αρχές που έχουν κατηγορήσει τους ξένους εχθρούς του Ιράν και τους πράκτορές τους για την ενορχήστρωση των αναταραχών.

«Μέχρι αυτή την ώρα, οι εχθροί έχουν ηττηθεί. Αλλά οι εχθροί έχουν ένα νέο τέχνασμα κάθε μέρα, και με τη σημερινή ήττα, μπορεί να στοχεύουν διαφορετικές τάξεις, όπως εργάτες και γυναίκες», ανέφερε ο Χαμενεΐ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Γυναίκες και φοιτητές έχουν διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους, ανεμίζοντας και καίγοντας μαντίλες για να καταγγείλουν τον αυστηρό ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας του Ιράν για τις γυναίκες.

Το κύμα αναταραχών ξέσπασε τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Κουρδο-Ιρανής Μαχσά Αμίνι υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής της χώρας, αφού συνελήφθη επειδή φορούσε ρούχα που θεωρήθηκαν «ακατάλληλα».

Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν στον ζωτικής σημασίας τομέα της ενέργειας τον περασμένο μήνα, αλλά οι διαδηλώσεις των εργαζομένων, οι οποίες εν μέρει αντιμετώπισαν αιτήματα που συνδέονται με τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, ήταν περιορισμένες.

Πηγή: Reuters