Skip to main content

Ocean Viking: Στη Νορβηγία 20 μετανάστες

REUTERS/Antonio Parrinello/File Photo

«Η κυβέρνηση έλαβε αυτήν την απόφαση ως απάντηση σε αίτημα που έλαβε από τη Γαλλία για να τη βοηθήσει σε μια δύσκολη κατάσταση», λέει το Όσλο.

Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα θα υποδεχτεί 20 μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο Ocean Viking μετά την απόβασή του στη Γαλλία.

Αφού είχε ζητήσει από την Ιταλία να μπορέσει να ελλιμενιστεί εκεί, το πλοίο διάσωσης που ναυλώθηκε από την SOS Méditerranée κατέπλευσε στην Τουλόν στις αρχές Νοεμβρίου, με 234 μετανάστες διασωθέντες στα ανοιχτά της Λιβυκής ακτής. Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε την απόφασή της ως «εξαιρετική».

Περίπου 40 ανήλικοι έχουν τοποθετηθεί στις γαλλικές κοινωνικές υπηρεσίες και 189 ενήλικες μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης για να αξιολογηθεί η εγκυρότητα των αιτήσεών τους για άσυλο, δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών την Παρασκευή. Από τους ενήλικες, 123 δεν προσκόμισαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους για άσυλο και τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γαλλία, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Άλλοι 66 ενήλικες θα μεταφερθούν σε έντεκα χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Πορτογαλίας. Η Νορβηγία, αν και δεν είναι μέλος της ΕΕ, δήλωσε το Σάββατο ότι θα λάβει είκοσι.

«Η κυβέρνηση έλαβε αυτήν την απόφαση ως απάντηση σε αίτημα που έλαβε από τη Γαλλία για να τη βοηθήσει σε μια δύσκολη κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του υπουργείου σε email. Είπε ότι οι άνθρωποι που θα υποδεχόταν η χώρα της «είχαν μεγάλη πιθανότητα να πληρούν τα κριτήρια για την απόκτηση του καθεστώτος του πρόσφυγα».

Πηγή: Le Figaro