Skip to main content

Μόσχα: «Ευαίσθητης φύσης θέματα» συζήτησαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ-Ρωσίας

Φωτ. αρχείου (REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)

«Οι Αμερικανοί χρειάζονται διάλογο μαζί μας ακριβώς όσο και εμείς μαζί τους» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

«Με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των αμερικανικών και των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ. Ο ίδιος ανέφερε πως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο «αρχικατάσκοπος» του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Ναρίσκιν,  συζήτησαν «ευαίσθητα» θέμα κατά τη συνάντησή τους στην Τουρκία.

Κατά την αμερικανική πλευρά ο Μπερνς επέστησε την προσοχή στον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων και για τους κινδύνους για τη στρατηγική σταθερότητα.

«Οι Αμερικανοί χρειάζονται διάλογο μαζί μας ακριβώς όσο και εμείς μαζί τους»

«Η επαφή μεταξύ Μπερνς και Ναρίσκιν έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς. Τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί ήταν ευαίσθητης φύσης» σημείωσε μιλώντας στο RTV1. «Ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα. Όμως δεν στεκόμαστε με το καπέλο μας στο χέρι: οι Αμερικανοί χρειάζονται διάλογο μαζί μας ακριβώς όσο και εμείς μαζί τους» πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη υψηλού επιπέδου, απευθείας επαφή αξιωματούχων των δύο χωρών που έχει γίνει γνωστή αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αν και – σύμφωνα με δημοσιεύματα – ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν φέρεται να είχε μυστικές συνομιλίες με στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν επίσης τηλεφωνική συνομιλία τον περασμένο μήνα. Στα τέλη του 2021, ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, είχε μεταβεί στη Μόσχα για να επιστήσει την προσοχή στον Πούτιν σχετικά με την ενίσχυση των στρατευμάτων της Μόσχας γύρω από την Ουκρανία.

«Στα σκαριά» νέα συνάντηση

Ο Ριαμπκόφ είπε πως ακόμη μια επαφή με τις ΗΠΑ θα λάβει χώρα αργότερα αυτό τον μήνα, οπότε και θα συγκληθεί μια διμερής συμβουλευτική επιτροπή για τη συνθήκη εξοπλισμών Νέα START στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters