Skip to main content

Μουντιάλ Κατάρ: Παρών ο Μπλίνκεν, σε μια κίνηση πολιτικής σημασίας

Μετά τον Βρετανό ΥΠΕΞ, και ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι θα παρευρεθεί στο αμφιλεγόμενο Μουντιάλ του Κατάρ για να παρακολουθήσει έναν αγώνα των ΗΠΑ, ενώ θα συναντηθεί και με αξιωματούχους.

Μπορεί το Μουντιάλ του Κατάρ να έχει προκαλέσει αντιδράσεις ενώ αρκετοί καλούν σε μποϊκοτάζ, κατόπιν εορτής, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ όμως θα παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Έτσι, ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν θα παραστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο POLITICO τη Δευτέρα. Ο κ. Μπλίνκεν , θα βρίσκεται στο Al-Rayyan για τον αγώνα ΗΠΑ εναντίον Ουαλίας στις 21 Νοεμβρίου, τη δεύτερη ημέρα του πιο αμφιλεγόμενου Μουντιάλ των τελευταίων δεκαετιών. Αναμένεται επίσης να έχει συνομιλίες με ηγέτες του Κατάρ.

Το Κατάρ δέχεται πυρά από τότε που ανέλαβε το τουρνουά το 2010. Οι ισχυρισμοί για δωροδοκία και διαφθορά συνέχισαν τη διαδικασία υποβολής προσφορών και το ιστορικό της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων έχουν κατακριθεί από ακτιβιστές, πολιτικούς και ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Η παρουσία του Μπλίνκεν είναι ένα μήνυμα ότι, παρά την κριτική που έχει μαστίσει το τουρνουά, ανώτερα διπλωματικά στελέχη δεν έχουν κάνει πίσω. Το Κατάρ έχει αναδειχθεί ως βασικός στρατηγικός σύμμαχος για τη Δύση στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί όλεθρο στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης.

Την ίδια ημέρα που οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την Ουαλία, ο Μπλίνκεν θα έχει επίσης συνομιλίες με ηγέτες του Κατάρ ως μέρος ενός συνεχιζόμενου στρατηγικού διαλόγου με τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παρευρεθεί επίσης στο τουρνουά. Είπε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου ότι οι οπαδοί που ταξιδεύουν στο Κατάρ θα πρέπει να «σεβαστούν το νόμο» όσο βρίσκονται στη χώρα, ένα σχόλιο που προκάλεσε έντονη επίπληξη από ένα μέλος της επιτροπής LGBTQ+.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν αναμένεται να παραστεί σε καμία από τις εκδηλώσεις, παρόλο που οι ΗΠΑ – μαζί με τον Καναδά και το Μεξικό – φιλοξενούν το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2026.

Οι ΗΠΑ θα παίξουν επίσης με την Αγγλία στις 25 Νοεμβρίου και θα αναμετρηθούν με το Ιράν στις 29 Νοεμβρίου, σε αυτό που είναι βέβαιο ότι θα είναι μια πολιτικά φορτισμένη συνάντηση.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης για τη δήλωση Μπλάτερ: Λάθος επιλογή το Κατάρ