Skip to main content

Πυρά Μενέντεζ κατά Ερντογάν και «προσγείωση» στα F-16

EPA/Al Drago / POOL

«Ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις», είπε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Δικτάτορα χαρακτήρισε εμμέσως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο.

Ας φροντίσουμε να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο, δήλωσε προσθέτοντας ότι η στάση του δεν θα αλλάξει μέχρι να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για την Κύπρο ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ως πρότυπο για την βόρεια Κύπρο την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα.

«Αποκαλεί τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζινπίνγκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη», ανέφερε ο Μενέντεζ.

«Σήμερα η απειλή της προσάρτησης των κατεχόμενων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Τούτων δοθέντων, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν τα μαχητικά F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Και γι’ αυτό, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει την εκστρατεία των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή», συνέχισε.

«Φρένο» στα F-16 θέλουν Αμερικανοί βουλευτές

Την ίδια ώρα πιέσεις για την υιοθέτηση μιας τροπολογίας, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, συνεχίζουν να ασκούν Αμερικανοί βουλευτές, σε μία ύστατη προσπάθεια λίγο πριν την τελική ευθεία για την διαμόρφωση του Νομοσχεδίου για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA).

Την επιστολή υπογράφουν 22 βουλευτές, οι οποίοι προτρέπουν να διατηρηθεί στο NDAA η διακομματική τροπολογία που θέτει περιορισμούς στην δυνατότητα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να πουλήσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

Η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούλιο, έχοντας εξασφαλίσει διακομματική στήριξη. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, αντίστοιχη τροπολογία δεν εντάχθηκε στο αντίστοιχο νομοσχέδιο της Γερουσίας για σειρά κυρίως διαδικαστικών λόγων.

Αυτή τη στιγμή τα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση της τελικής εκδοχής του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής Κρις Παππάς, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας για τα ελληνικά θέματα (Hellenic Caucus), ηγήθηκε της προσπάθειας για την αποστολή διακομματικής επιστολής προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στην Βουλή και στην Γερουσία.

naftemporiki.gr