Skip to main content

Πολωνός πρόεδρος: «Μάλλον ένα ατυχές περιστατικό» ο πύραυλος

REUTERS/Kacper Pempel

Σύμφωνα με τον Αντρέι Ντούντα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το πλήγμα ήταν σκόπιμη επίθεση στην Πολωνία.

Ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους ήταν «μάλλον ένα ατυχές περιστατικό», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί επίθεση το περιστατικό. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το πλήγμα ήταν σκόπιμη επίθεση στην Πολωνία», είπε. «Είναι πολύ πιθανό ότι ήταν ένας πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην αντιπυραυλική άμυνα, που σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε από τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας», συμπλήρωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Πολωνός πρόεδρος μίλησε αργά την Τρίτη για την κατάσταση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι η Πολωνία εξακολουθεί να αναλύει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το μέτρο του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ. Το άρθρο 4 επιτρέπει μια διαδικασία διαβούλευσης εάν κάποιος σύμμαχος πιστεύει ότι «απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη».

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων με θέμα τις εκρήξεις στην ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ωστόσο, τα πνεύματα φαίνεται να ηρεμούν μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός, εκτιμούν διπλωμάτες.

Στο μεταξύ αυξάνονται τα διεθνή μέσα που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει δηλώσει στους συμμάχους του στη G7 και τη G20 ότι ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία προερχόταν από την ουκρανική αεράμυνα. O Μπάιντεν έχει δηλώσει δημόσια ότι ο πύραυλος είναι απίθανο να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικός ο πύραυλος, αλλά φταίει η Ρωσία

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα, δήλωσε από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της συμμαχίας.

«Η προκαταρκτική ανάλυσή μας δείχνει ότι το περιστατικό πιθανότατα προκλήθηκε από έναν ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων κρουζ», είπε ο Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι η έρευνα του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι για το περιστατικό δεν φέρει ευθύνη η Ουκρανία.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, δεν φταίει η Ουκρανία. Η Ρωσία φέρει την τελική ευθύνη καθώς συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε. Όπως υπογράμμισε, ο πολωνικός πυραύλος καταδεικνύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «που είναι ευθύνη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις».

naftemporiki.gr