Skip to main content

ΝΑΤΟ και G7 προσφέρουν την υποστήριξή τους στην Πολωνία

Χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της G7 καταδίκασαν τις «βάρβαρες πυραυλικές επιθέσεις» της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μπαλί.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις εκρήξεις που η πολωνική και η ουκρανική κυβέρνηση απέδωσαν σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής». Ο ίδιος πάντως, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το περιστατικό, σημείωσε ότι δεδομένης της τροχιάς του πυραύλου μοιάζει απίθανο να προήλθε από τη Ρωσία. «Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την έκρηξη στην Πολωνία, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Τετάρτη κατόπιν αιτήματος της Βαρσοβίας βάσει του Άρθρου 4 της συμμαχίας.

Οι ηγέτες του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 και εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:

«Καταδικάζουμε τις βάρβαρες επιθέσεις με πυραύλους που διέπραξε η Ρωσία σε πόλεις της Ουκρανίας και αστικές υποδομές την Τρίτη.

Συζητήσαμε για την έκρηξη που σημειώθηκε στο ανατολικό τμήμα της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας και τη βοήθειά μας στη συνεχιζόμενη έρευνα της Πολωνίας. Συμφωνούμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή για να καθορίσουμε τα κατάλληλα επόμενα βήματα καθώς προχωρά η έρευνα.

Επιβεβαιώνουμε τη σταθερή υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη συνεχιζόμενη ετοιμότητά μας να κάνουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τις θρασύδειλες επιθέσεις της στις ουκρανικές κοινότητες».

naftemporiki.gr