Skip to main content

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί μόλις μία έδρα μακριά από τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

REUTERS/Jim Urquhart

Μία έδρα μακριά από τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Τελειώνει το θρίλερ του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Associated Press, οι Ρεπουμπλικάνοι απέχουν μόλις μία έδρα από το να πάρουν τον έλεγχό της μετά από ένα μπαράζ νικών το βράδυ της Δευτέρας.

Στις νίκες του GOP (Grand Old Party, οι Ρεπουμπλικανοί) που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ, οι εκπρόσωποι Κεν Κάλβερτ και Μισέλ Στιλ, επανεξελέγησαν στην Καλιφόρνια και ο Μπράντον Ουίλιαμς πήρε μια έδρα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός Χουάν Σισκομάνι πήρε μια έδρα από τους Δημοκρατικούς και ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντέιβιντ Σβάικερτ επανεξελέγη αμφότεροι στην Αριζόνα.

Διαβάστε επίσης: Η αμερικανική «κουτσή πάπια» και η Ευρώπη

Ο Δημοκρατικός Αντρέα Σαλίνας, βουλευτής της πολιτείας του Όρεγκον, κέρδισε μια νέα θέση στη Βουλή.

Σημειώνεται πως ο έλεγχος της Γερουσίας ανήκει στους Δημοκρατικούς. Η προσοχή, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στη Τζόρτζια για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Ράφαελ Γουόρνοκ επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν πάντως ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Και αυτό γιατί εάν το 100μελές σώμα μείνει χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.