Skip to main content

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες την επίσκεψη σε πάρκα

REUTERS/Zohra Bensemra

Υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί μια σειρά περιορισμών στις ελευθερίες τους. Πολλές γυναίκες έχουν ξυλοκοπηθεί επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να επισκέπτονται όλα τα πάρκα στην Καμπούλ, αποκλείοντάς τες ακόμη περισσότερο από τη δημόσια ζωή στο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ηθών και Αρετών δήλωσε στο BBC ότι όσοι διαχειρίζονται πάρκα στην πρωτεύουσα έχουν ενημερωθεί να μην επιτρέπουν την είσοδο στις γυναίκες.

Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών έχουν περιοριστεί σημαντικά από τότε που οι μαχητικοί ισλαμιστές κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

Σύμφωνα με τους κανόνες των Ταλιμπάν για τον διαχωρισμό των ανθρώπων ανά φύλο, οι γυναίκες επιτρέπεται να επισκέπτονται τα πάρκα τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα – Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη – και οι άνδρες τις υπόλοιπες τέσσερις.

Τώρα οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται ακόμη και αν συνοδεύονται από άνδρες συγγενείς.

“Το κάναμε αυτό επειδή τους τελευταίους 15 μήνες, παρά τις προσπάθειές μας, ο κόσμος πήγαινε στο πάρκο και δεν σεβόταν τους νόμους της Σαρία”, δήλωσε στο BBC ο Mohammed Akif, εκπρόσωπος του Υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης των Ηθών.

“Ο περιορισμός ισχύει για όλες τις γυναίκες, είτε είναι με είτε χωρίς μαχράμ [ανδρική συνοδεία]”.

Η απαγόρευση για τις γυναίκες επεκτείνεται και στα λούνα παρκ που συνήθως διαθέτουν βόλτες με αμαξίδια ή ρόδες, και τα οποία επισκέπτονται οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους.

Ακόμη ένα πλήγμα στις ελευθερίες των γυναικών

Προς το παρόν φαίνεται να ισχύει μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά στο παρελθόν τέτοιοι κανόνες έχουν τελικά εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα.

Υπό τους Ταλιμπάν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί μια σειρά περιορισμών στις ελευθερίες τους.

Πολλές γυναίκες έχουν ξυλοκοπηθεί επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

Απαγορεύεται στις γυναίκες να κάνουν μακρινά ταξίδια χωρίς ανδρικό συνοδό. Τα έφηβα κορίτσια δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο σχολείο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, παρά τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν να τους το επιτρέψουν.

Ενώ ορισμένες γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, οι περισσότερες ενημερώθηκαν ότι δεν πρέπει να εργάζονται μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Τον Μάιο εκδόθηκε διάταγμα που διέταξε τις γυναίκες να φορούν δημόσια την ισλαμική μαντίλα, αν και ορισμένες στις αστικές περιοχές εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC